2009-06-19 14:43:13• hírek • Ferenczi Noémi

Elsejétől nem kell a rendőrséghez fordulni

Július 1-től lép érvénybe az Országos Biztosításokat Felügyelő Bizottság (CSA) azon rendelete, mely szerint, személyi sérüléssel nem járó közlekedési baleset esetén nem kell értesíteni a hatóságokat, hanem egyből a biztosítóhoz kell fordulni.

Már 2007-ben be akarták vezetni Romániában is, hogy koccanás, személyi sérüléssel nem járó baleset esetén, kizárólag a biztosítóhoz forduljanak az érintettek, azonban valamilyen oknál fogva mindig elhalasztották a törvény életbe léptetését. Több EU-s országban már 12-15 éve sikeresen működik ez a fajta eljárás: baleset esetén mindkét érintett sofőr jelenlétében kitöltenek egy speciális űrlapot, melyen feltüntetik személyi adataikat, a baleset körülményeit stb. Ez után mindkét fél 24 órán belül köteles eljuttatni biztosítójához (RCA) a kitöltött űrlapot - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Erdei D. István, parlamenti képviselő. Ilyen esetekben a hatóságok semmiféle büntetést nem szabnak ki, azonban a biztosító növeli a biztosítás összegét.

A román típusnyomtatványok pontosan ugyanolyanok, mint a többi EU-s országban, így amennyiben egy hazai és a külföldi állampolgár érintett a balesetben, egy másik országban kiadott típusnyomtatvány ugyanúgy érvényes, mint a hazai.

Az eljárást abban az esetben nem alkalmazható, ha valamelyik fél nem írta alá illetve valamelyiküknek lejárt a kötelező biztosítása (RCA).

A biztosítótársaságok egyébként, kérték a rendelet érvénybe léptetésének elhalasztását, azonban az Országos Biztosításokat Felügyelő Bizottság kijelentette, nincsenek objektív okai a halasztásnak, annál is inkább mivel a biztosítók már áprilisban aláírták az erről szóló írásos megállapodást. A biztosítók attól tartanak, hogy az autótulajdonosok nincsenek kellőképpen tájékoztatva az eljárás mikéntjéről, továbbá, hogy elsejéig nem jutnak el hozzájuk a típusnyomtatványok, így végül úgyis a rendőrségen fognak kikötni.  Az Országos Biztosításokat Felügyelő Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy ez az eljárás nem kötelező. Amennyiben a balesetben érintettek a hatóságokhoz akarnak fordulni, megtehetik azt.

A tavalyi évben a biztosítások 76,4%-át járműbiztosítások tették ki. A közúti balesetek során kiadott javíttatási engedélyek száma 2006-ban 121 ezer, 2007-ben 277 ezer, 2008-ban pedig a 312 ezer volt, vagyis három év alatt szinte megháromszorozódott az engedélyek száma.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: