2009-08-13 15:29:19• hírek • MTI/Reuters

Jól bevált a rendszers rákszűrés

A rákszűrésben és a kezelési eljárásokban bekövetkezett javulás a rák okozta halálozási arány rendületlen csökkenéséhez vezetett az elmúlt három évtizedben - jelentették be csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.

A rákos halálozási arányokban a legmeredekebb visszaesést a 35 és 45 év közöttiek körében tapasztalták, ám minden korosztálynál javulás mutatkozott - áll a Cancer Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.
Az amerikai kormány becslései szerint alig tapasztalható javulás a huszadik században a rákhalálozási arányokban, csupán a kilencvenes évek közepétől jobbak a számok - mondta Eric Kort, a tanulmány egyik szerzője, hozzátette azonban, hogy ez nem a teljes kép.

"Ezeket a statisztikai adatokat hagyományosan úgy jelentik be, hogy a korosztályok átlagát veszik, így képeznek egyetlen arányszámot" - magyarázta Kort. A legtöbb rákos haláleset azonban az idősebb amerikaiak körében történik, ezért szerinte a teljes átlag megtévesztő: "olyan, mintha a fékezőkocsit nézve akarnánk megállapítani, mikor vált irányt a vonat".
Kort kutatócsoportja ezért ötéves szakaszokban elemezte a korosztályok adatait, kezdve az 1925 és 1930 között született emberekkel. Ennek alapján kiderült, hogy az 1930 után születettektől kezdve minden korcsoportban csökkent a rákhalálozási arány.

A legfiatalabb csoportokban - a 35 és 45 közöttiek körében - volt a legjelentősebb, 25 százaléknál nagyobb évtizedenkénti visszaesés a rákhalálozásban. Kort úgy véli, az eredményekben komoly szerepet játszott a rákmegelőzés, beleértve a dohányzásról való leszoktatás erőfeszítéseit is, ezen túlmenően pedig az újfajta kezelési módok hasznát emelte ki.

A gyerekkori rákokat tekintve a leukémia és a limfóma kezelésében bekövetkezett fejlődés lehetővé tette a túlélést olyan betegségeknél is, amelyek korábban egyet jelentettek a halálos ítélettel. A mellrák szűrésére bevezetett mammográfia, valamint a vastagbélrák kimutatására alkalmazásba vett kolonoszkópia segítségével korai szakaszban mutathatják ki ezeket a ráktípusokat, amikor még jobbak a gyógyítás és túlélés esélyei.

Az Amerikai Ráktársaság adatai szerint azonban a rák továbbra is a második leggyakoribb halálok a szívbetegségek után az amerikaiak körében, évente körülbelül 560 ezer halálesettel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: