2011-04-30 15:31:45• hírek • MTI/Reuters/AP/AFP

Tavaszi offenzívát hirdettek a tálibok

Tavaszi offenzívát hirdettek szombaton az afganisztáni tálibok a nemzetközi erők katonái és az afgán biztonsági erők tagjai ellen, valamint támadásokkal fenyegették meg az afgán állami tisztségviselőket és az olyan hazai és külföldi cégek vezetőit, amelyek a NATO vezette biztonsági erőket szolgálják ki. A NATO egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint a bejelentés a lázadók kétségbeesésének jele.

A fanatikus lázadómozgalom közleményében figyelmeztette a lakosságot, hogy maradjon távol a tömegrendezvényektől, a katonai támaszpontoktól és járműkonvojoktól, valamint a kormányhivataloktól, mert mindezek május 1-jétől célpontok lesznek számára. A tálibok hadműveleteik tervezett sorozatát Badarnak nevezték el, amely Mohamed próféta egyik nagy katonai győzelmére utal.

Éppen az előző nap figyelmeztettek a nemzetközi és az afgán katonai erők parancsnokai és nyugati diplomaták arra, hogy hírszerzési értesülések alapján vasárnaptól várható a tálibok és a velük szövetséges Hakkani-hálózat támadásainak megsokszorozódása, körülbelül egy hétig.

A Hakkani kapcsolódik az al-Kaida terrorszervezethez, ugyanakkor az Egyesült Államok szerint a pakisztáni hírszerzés is szoros kapcsolatot tart fenn a Hakkani-hálózattal. Az afganisztáni amerikai parancsnokok egybehangzóan állítják, hogy Pakisztánból folyamatosan és háborítatlanul érkezik a felkelők erősítése.


Tavaszi offenzívát hirdettek a tálibok
Tavaszi offenzívát hirdettek a tálibok


 

Mindazonáltal a washingtoni védelmi minisztérium a kongresszushoz pénteken eljuttatott féléves helyzetjelentésében azt írta: az afganisztáni háborúban sikerült "kézzelfogható haladást" elérni, miután az amerikai csapaterősítésnek köszönhetően kiszorították a tálibokat az ország déli részén található legfontosabb bázisaikról. A Pentagon szerint a tálib mozgalom bölcsője, Kandahár város környékén "nyilvánvaló" a biztonsági helyzet javulása, de immár kedvezőbbek az állapotok Uruzgán és Hilmend tartományban is. Az említett vidékek ennek ellenére továbbra is az ország legveszélyesebb területeinek számítanak. A minisztérium figyelmeztetett, hogy 2011-ben is "kemény harcok" várhatók, mert a tálibok taktikája alkalmazkodik az intenzívebbé váló koalíciós támadásokhoz, és a lázadók előreláthatóan megpróbálnak majd egyes területeket visszafoglalni.

A NATO egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője Brüsszelben közölte, hogy a lázadók tavaszi hadműveleteik bejelentésével egy propagandahadjáratot indítanak el, így próbálják meg aláásni az afganisztáni átmeneti folyamatot, de ez valójában "tehetetlenségük és kétségbeesésük jele".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: