2019-02-28 06:21:30• hírek • Bede Emőke

Jól állunk az APIA-kifizetések terén: a gazdák 92 százaléka már megkapta a támogatást

A Prefektusi Kollégium szerdai ülésén a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója, Dragos Virgil nem csak arról tájékoztatta a sajtót, hogy mikortól lehet igényelni az ügynökség által felajánlott támogatásokat, hanem arról is, hogy megyénk országos viszonylatban a nyolcadik helyen áll a kifizetéseket illetően.

Mint elhangzott, a 2018-as szezonban beérkezett 18 561 igénylések 92 százalékát, azaz 17 142-et már kifizettek. Február 25-re a kiutalt területalapú támogatások összértéke elérte a 41 500 000 eurót, ezzel pedig országos szinten a nyolcadik helyen állunk.


Emlékeztetőül: A gazdák 2019-ben is a már megszokott periódusban, azaz március 1-től egészen május 15-ig nyújthatják be az ügynökséghez a 2019-es szezonra vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy aki 50 hektárnál nagyobb földterületet megművelő, támogatásért folyamodó gazdáknak az ügynökség megyei székhelyén kell jelentkezniük, az éppen 50 vagy ettől kisebb alapterületű földek esetében pedig elég a helyi kirendeltséget felkeresni. A támogatásra azok a jogi és magánszemélyek jogosultak, akik aktív mezőgazdasági tevékenységet folytatnak egy saját vagy bérbe vett területen (növénytermesztés, legeltetés). A bérbeadó értelemszerűen nem jogosult a támogatásra. Ugyanakkor mindazok, akik szeretnének az ügynökséghez kérelmet leadni, ellenőrizzék kétszer is, hogy az ehhez szükséges dokumentumok érvényesek-e még -figyelmeztet az APIA vezetője.
 

Dragos Virgil emellett egy egy kérést is megfogalmazott a gazdák felé. Mint elmondta, a hatékony lebonyolítás és a sorban állások elkerülése érdekében mindenkinek ajánlott a kézhez kapott értesítőben megjelölt időpontban megjelennie, a leadási késést pedig mindenki igyekezzen elkerülni!

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: