2010-05-09 08:52:07• hírek • Szatmar.ro

Jókedv a Német Kulturális Napokon

Leginkább gyerekek számára kedvezett a Német Kulturális Napok szombati programsorozata. A Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezete által szervezett rendezvény idén elért a kilencedik kiadásig, és amint az lenni szokott, most is a jókedv és a szórakozás jellemezte.

Amint azt a rendezvény neve is tükrözi, a négy nap alatt változatos programokat kínáltak a szervezők az érdeklődőknek a kultúra többféle ágazatában is. A szombati nap elsősorban a gyerekek számára nyújtott szórakozást.
Reggel 9 órai kezdettel a kicsik a Sváb Kulturális Központban gyűltek össze, hogy bebizonyítsák maguknak és szüleiknek kreativitásukat. Kipróbálhatták az agyagozás művészetét, amely során ötletes díszek születtek a kisvonattól a virággal teli kosárig. A rajzolás is sokakat érdekelt, de a gasztronómia világába is előszeretettel tekintettek be a gyerekek, sztracsatella sütit készítettek. A zene és a tánc is nagy szerepet kapott a délelőtt során: lehetőségük nyílt különböző fúvós hangszerek kipróbálására, ezen kívül pedig táncokat is tanultak. A bohócfarsang és az ügyességi játékok is felejthetetlen élményt nyújtottak számukra.


Szép számban voltak jelen a kultúrális rendezvényeken
Szép számban voltak jelen a kultúrális rendezvényeken


A szervezők elmondták, körülbelül 150 gyerek vett részt a foglalkozásokon, a nagy érdeklődés pedig a rendezvény népszerűsítésén kívül annak is köszönhető, hogy a kulturális napok színvonala már beépült a köztudatba. A délelőtti workshopok eredményeit 16 órai kezdettel bemutatták a szülőknek, ismerősöknek, amelyből egy színvonalas kulturális műsor kerekedett ki. Iskolások és óvodások énekeltek, táncoltak és zenéltek, a vidám dallamoknak köszönhetően pedig a közönség is jó kedvre derült.


A gyerekeké volt a színpad
A gyerekeké volt a színpad


A gyerekek kulturális programjával nem ért véget a nap, hiszen 18 óra 30 perckor egy irodalmi est vette kezdetét. Ennek keretében a fiatalok számára szervezett írói műhelymunkák eredményeit mutatták be, a felolvasást pedig Cserey Csaba dobkísérete tette hangulatossá.
Az ötödikesek számára szintén irodalmi estet szerveztek, amelynek különlegessége, hogy a gyerekek magukkal vitték az alváshoz szükséges kellékeket, mint a matrac, hálózsák, és este későig irodalmi műveket és meséket olvastak. Ez a gyakorlat Németországban már régóta szokás, és mivel a gyerekek számára nagy élményt nyújt, ha sokan együtt aludhatnak, úgy a szervezők úgy gondolták, a szatmári gyerekek is belekóstolhatnának a nevelő jellegű pizsamapartikba.
Vasárnap is számos kulturális esemény szerepel a német napok terítékén: 12 óra 30 perckor a német gyerekek elsőáldozási szentmiséjét követően fúvós zenészek keltik életre a régi központ parkját. Természetesen a zenei repertoárban sváb zenék szerepeltek és ugyancsak a helyszínen az érdeklődők megismerkedhettek a sváb népviseletekkel is.


Mindenki kíváncsi volt a kultrális produkciókra
Mindenki kíváncsi volt a kultrális produkciókra


18 órakor az Északi Színházban a temesvári Német Nemzeti Színház bemutatja a „Komédia a sötétben" című színdarabot. A gyerekeket is a temesvári német színház szórakoztatja, ők az „Óz a nagy varázsló" előadást tekinthetik meg a Szakszervezetek Művelődési Házában, hétfőn délelőtt 11 órától.


Főleg a gyerekek szórakoztak jól
Főleg a gyerekek szórakoztak jól


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: