2019-05-24 06:02:24• hírek • közlemény

Jóízű szakmai találkozó a vadászat múltjáról és jelenéről

A Bethlen Gábor Alap által támogatott kezdeményezés célja, hogy felélessze a Szatmár megyei vadászati hagyományokat, s keretet teremtsen rendszeres szakmai találkozók szervezésének.

Szatmár megyében újjáéledőben van a vadászat hagyománya. Egyre többen fedezik fel ennek szépségét és nemes jellegét, azonban ezzel párhuzamosan jelenik meg az igény, hogy ne csak kedvtelés legyen ez, s úri szórakozás, hanem szakmai szinten is tudjanak foglalkozni a vadászat iránt érdeklődők ezzel a területtel. „Mivel több évtizedes kihagyás tapasztalható az aktív szereplésben, ezért külső segítséget kértünk ehhez, hogy megvalósulhasson egy szakmai kerekasztal beszélgetés és workshop, amelyben ugyanúgy jelen van a múlt, mint ahogy megjelenik már a jövő is. Arra keressük most a választ, hogy a múltból mit tanulhatunk és mit emelhetünk át a jelenve úgy, hogy a vadászatnak huszonegyedik századba illő formáját tudjuk kialakítani.” – mesélt a projekt hátteréről a főszervező, Mészáros István, akit földmérő mérnökként, de vadászként is sokan ismernek.
 

A szerdai találkozón nem csak a szakma öregjei és ifjabbjai jelentek meg, hanem a politikum is, hiszen a kettő szoros összefüggésben tud csak hatékonyan együttműködni. Annak apropóján, hogy Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelőltje is Szatmárnémetiben tartózkodott, ő is jelen volt a rendezvényen, s bár kihangsúlyozta, hogy nem szakértője a témának, mégis fontos pontokra mutatott rá.
 

Vadászok és a politikum
 

„Hunyad megyében nőttem fel, s ha magam nem is voltam vadász soha, annyit megtanultam, hogy a vadászok mind befolyásos emberek. A vadászat pedig akár mint sport, akár mint kulturális tevékenység hozzátartozik a közösségi identitáshoz. A vadászat és az ezzel kapcsolatba kerülő témakörök, mint amilyen a természetvédelem, az ökológia, de akár a lőfegyver tartás szabályozása is komoly kérdések, amelyekkel az Európai Unió tagállamai foglalkoznak, de törekedni kell az egyensúlyra, miközben mindenki a maga igazát akarja győztesnek látni” – fogalmazott Winkler Gyula, akinek a gondolatmenetét folytatta Magyar Lóránd, RMDSZ-es bukaresti szakpolitikus, aki benne van a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságában, s sokszor találkozik a vadászati törvénnyel, amelynek megvannak a maga hiányosságai. Ezek a hiányosságok egyrészt abból adódnak, hogy a vadkárok megállapításánál többféle intézmény vesz részt, s nem tartozik közvetlen a mezőgazdasági minisztériumhoz, másrészt pedig abból, hogy a felelősségvállalás is kényes téma. A találkozón szó esett a sertéspestisről, amely megyénkben is komoly gondokat okozott, de ezen a területen Románia valahogy nem volt képes felvenni a ritmust azokkal a tagállamokkal, akik ezen már korábban szembesültek. Kiemelte azt is, hogy szükség van érdekvédelmi szervezetre, amely pontosan ismeri a problémákat és szakmai szinten keresi a megoldásokat.



 

Múlt és a jelen
 

Természetesen a találkozó elsősorban komoly szakmai eszmecserének adott helyet. Ennek sorát Papp József nyitotta, aki húsz éven át volt a Vadászok és Horgászok Egyesületének megyei titkára. A résztvevőket elkalauzolta kivetített képek segítségével a kommunizmus éveibe, s egyedi történetmesélő stílusával úgy tudta a legkeményebb időszakok vadászélményeit is elmesélni, hogy azt gondolhattuk, csak tegnap történtek meg ezek az események.
 

Balogh Sándor, a Berki Völgyi Vadásztársaság elnöke, volt erdészeti igazgató, foglalkozását tekintve erdész és szenvedélyes vadász szintén fotókkal és szakmai beszámolóval készült az eseményre. S ha már Szatmár megyéről van szó, akkor a szervezők úgy látták jónak, hogy összekössék ezen a szinten is, ami összetartozik, ezért Magyaországról a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett Kormos Csaba, aki maga is vadász és a vadászat etikai oldaláról, mert ahogy azt Papp József is elmondta a történeteiben, magyaországi példákon keresztül tanulták meg a vadászat etikettjét és hagyományait, amelyet azután igyekeztek a fiatalbb generációnak is tovább adni. S ha már vadászat, akkor jelen voltak a vadászkutya-tenyésztő Antal Zsombor és Papandonatu Mihály Gábor utánkereséssel foglalkozó vadászmester, valamint számos vadász vagy vadászat iránt érdeklődő vállalkozó, illetőleg az ifjú vadászok képviseletében Mészaros Marcus.  A találkozón vadételek kerültek terítékre, a folytatás pedig augusztusban következik a Partiumi Vadász Találkozón.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: