2011-09-20 10:01:00• hírek • MTI

Johnny Raducanu emlékére

A 79 éves zongorista, nagybőgős, zeneszerző, zenekarvezető régóta betegeskedett, otthonában érte a halál.

Johnny Raducanu (eredeti nevén Raducanu Cretu) több mint három évszázados zenészhagyományokkal rendelkező roma családban született 1931. december 1-én Brailán. Már 19 éves kora óta dzsessz-zenész, Jászvásáron (Iasi), Kolozsváron és Bukarestben tanult klasszikus zenét és dzsesszt.

Első lemeze 1966-ban jelent meg Jazz trio - Seria jazz nr. 4 címmel az Electrecord kiadónál. Utolsó fellépéssorozata a Dialoguri si fantezii in jazz (Párbeszédek és fantáziák a dzsesszben) címet viselte, és a Ion Caramitru színművésszel és rendezővel közösen szervezett verses-zenés előadóestekből állt.

Johnny Raducanu a műfaj romániai világának emblematikus alakja lett, úgy is nevezték őt: "Mr. Jazz Of Romania". Nemcsak egyéni előadóestjei voltak, de számos együttesben is játszott a legnevesebb román zenészekkel együtt. Románia szinte minden színpadán fellépett, de a közönség megismerhette művészetét az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is. Nagy sikerrel szerepelt 1962-es moszkvai, valamint az 1968-as varsói és prágai turnéján, zenéjével megörvendeztette a belgrádi közönséget is.

A legnagyobb sikert aratott lemezei: a ''Jazz made in Romania'' (1987), a ''Confesiuni'' (I, II, III), a ''To His Friends'' (1997), a ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999), a ''Jazz antifanariot'' (2002), a ''Singuratatea, meseria mea'' (2002), a ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (a híres dzsesszénekesnővel, Teodora Enachéval együtt, 2002-ben), a ''Jazz Bestament'' (2005), a ''Chamber Jazz Music'' (2008), valamint az ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: