2020-08-03 14:06:43• hírek • Bede Emőke

Jogi útra terelik a nagykárolyi bűz ügyét

Közel egy évvel tudósítottunk először arról, hogy a Nagykárolyban terjengő bűz a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség alapos vizsgálatot tartott az elviselhetetlen szagért felelős cég székhelyén, az egykori cukorgyárnál.

Mint az ügyben akkor kiadott közleményükben írták, megállapításra került, hogy a bűz forrása valóban a biogázt és a megújuló villanyáramot előállító cég székhelye, mely tevékenysége során elsődleges alapanyagként növényi hulladékot, trágyát, illetve egyéb állati maradványokat használ. A nagykárolyiak mindennapjait megnehezítő szagot azonban nem maga a feldolgozási folyamat eredményezte, hanem a rendszer meghibásodása, melynek okán a fentebb említett anyagok jelentős részét a nyári forróság kellős közepén az udvaron kellett tárolni. A Környezetvédelmi Őrség a helyszíni ellenőrzés után felszólította az érintett céget, hogy mielőbb orvosolja a rendszer meghibásodását és a lehető legrövidebb időn belül dolgozza fel a Nagykárolyt kellemetlen szaggal elárasztó anyagokat. A cég további aktivitására nézve megtiltották, hogy a belsőségeket és állati zsiradékot tartalmazó alapanyagokat a szabad ég alatt tárolják, e célra a jövőben egy megfelelően hűtött helyiséget kell biztosítaniuk. Mindezeken felül a cég egy 75 ezer lejes pénzbírságban is részesült – tájékoztatta tavaly augusztusban híroldalunkat az illetékes hatóság. S noha akkor úgy tűnt, megoldódni látszik a probléma, a nagykárolyiak azóta sem szabadultak meg az átható szagtól.


A kialakult helyzet miatt a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal úgy döntött, hogy bepereli a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget és a Környezetvédelmi Őrséget is. A hivatal tájékoztatása szerint már keresik a legmegfelelőbb ügyvédet, akinek segítségével aztán jogi úton támadhatják meg azt a környezetvédelmi engedélyt, melyet tavaly januárban kapott meg a szóban forgó biogázüzem. Ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtésbe is kezd a város önkormányzata, mellyel ugyancsak azt szeretnék igazolni a bíróság előtt, hogy a szag nem csak a hivatal, hanem Nagykároly lakosságának a hétköznapjait is betelíti. Keddtől a Károlyi-kastély amfiteátrumával szembeni bejáratnál, 16 és 20 óra között várják mindazokat, akik aláírásukkal állnának ki az ügy mellett. Ugyanakkor a lakosok egyénileg is gyűjthetik az aláírásokat, azonban az íveken feltüntetett adatokért és kézjegyekért nekik kell felelősséget vállalniuk. Az ily módon összegyűlt aláírásokat a kastély bejáratánál található sátorban lehet leadni.


A polgármesteri hivatal közleményében mindekem mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a közösségi médiában megjelent híresztelésekkel ellentétben az orrfacsaró szag forrása nem az egykori cukorgyár mellett található ülepítőtelep - erről egy terepszemle során meg is győződtek az önkormányzat munkatársai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: