2016-04-29 13:08:15• hírek • MTI

Jogerősen elrendelték az Astra biztosító felszámolását

Jogerősen elrendelte a bukaresti táblabíróság a román Astra biztosító felszámolását, amelyet az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) kezdeményezett tavaly augusztusban - közölték pénteken a román hírforrások.

A román biztosítási garanciaalap (FGA) pénteken közleményben jelezte, hogy tudomásul vette a jogerős végzést és ezzel teljesültek a kárigények kifizetésének jogi feltételei. A kártalanítás lebonyolítási módját szerdán (az ortodox húsvét után) ismertetik.

A Hotnews.ro portál szerint az FGA 60 ezer káraktát vett át az Astrától, mintegy 650 millió lej értékben. Ugyancsak a román garanciaalap vette át az Astra 191 ezer magyarországi biztosítási kötvényét és a magyarországi ügyfelek 4800 kártérítési igényének rendezését. A biztosító németországi fiókjától 6100 kötvényt és 200 kárigényt, a szlovákiai fióktól pedig 23 ezer biztosítást és 640 kárigényt vett át a román garancialap.

Április elején Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Astra Biztosítóval kapcsolatos magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károk kifizetését nem az FGA, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) végzi itthon, már jelenleg is. Az FGA-hoz tehát csak az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb jellegű - például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló - kárigényekkel kell fordulni - jegyezte meg az igazgató.

A Hotnews.ro úgy tudja, a román garancialap április 8-ig kevesebb mint 30 ezer kártalanítási kérvényt iktatott, közülük pedig még csak 3600 kifizetését hagyta jóvá 14 millió lej értékben. Az FGA korábban jelezte, a felszámolást elrendelő jogerős végzéstől számítva a károsultaknak még 90 nap áll rendelkezésükre, hogy a konkrét kifizetéseket kérjék.

A működési engedély megvonásakor az ASF elnöke sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy a jelenleg egymilliárd lejjel rendelkező garancialapban elegendő fedezet van arra, hogy a 700 millió lejre becsült kárterítési kötelezettséget átvállalja a csődbement Astrától. Romániában a kártérítések felső határa 100 ezer euró mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: