2013-02-08 12:46:12• hírek • MTI

Joe Pesci Oscar-díjas színész 70 éves

Február 9-én lesz hetvenéves az Oscar-díjas Joe Pesci, Hollywood egyik legismertebb karakterszínésze, aki Martin Scorcese filmjei révén került a rivaldafénybe, és lett napjaink "legkiválóbb mellékszereplője". Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

A New Jersey állambeli Newarkban született. Olasz származású apja, aki a General Motorsnál volt targoncás, és anyja, aki részmunkaidőben borbélyként dolgozott, álmukban sem gondolták, hogy fiuk egyszer híres színész lesz. Pesci négyévesen került be egy rádióműsorba, egy év múlva már a Broadwayn is felléphetett, tízévesen pedig nélkülözhetetlen szereplője volt a Star Time Kids című szórakoztató televíziós gyerekműsornak.

Kamaszéveit mégsem a képernyőn, hanem inkább a rock and roll vonzásában, gitárját pengetve töltötte, zenekart alapított, és egy lemezt is készített. Egyik zenésztársával, a később szintén színészként befutott, gengszter figurákat kiválóan megformáló Frank Vincenttel kabaréjelenetekkel is felléptek. Pesci ekkor jött rá, hogy a humor az egyik erőssége. Először 1976-ban a The Death Collector című alkotásban állt kamera elé, de miután a filmet szinte észre sem vette a közönség, Pesci szomorú szívvel visszatért New Yorkba, ahol olasz éttermet nyitott.

A filmet kevesen látták, de a nézők között ott volt Robert De Niro is, aki felhívta barátja, Martin Scorsese rendező figyelmét az ígéretes tehetségű fiatal színészre. Pesci így kapta meg 1980-ban a Dühöngő bika című filmben a De Niro alakította bokszoló, Jake La Motta öccsének szerepét. Pesci beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Oscar-jelölést kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A hírnév vállára kapta, keresett karakterszínész lett, akit szinte megállás nélkül foglalkoztattak, szerepelt Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című eposzában is. 1984-ben elvállalta egy tévés komédia főszerepét, de a sorozat nagyot bukott, ő pedig közel négy évre eltűnt a filmvászonról.

1989-ben Mel Gibson és Denny Glover oldalán tért vissza a Halálos fegyver 2-ben, és komikusként mindenkit levett a lábáról, ezért nem volt kérdéses, hogy a film harmadik részéhez is visszahívják. Pályafutása csúcsára 1990-ben Scorsese Nagymenők című filmjében ért fel, egy pszichopata gengszter megformálásért átvehette a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. (Köszönőbeszéde csak egy mondat volt, mert mint később bevallotta, fel sem merült benne a gondolat, hogy nyerhet.) Ugyancsak 1990-ben a Reszkessetek betörők című, kasszasiker családi vígjátékban jóval kevésbé félelmetes, kétbalkezes bűnözőként komédiázott, és feltűnt a film folytatásában is. A háziúr című moziban főszereppel keresték meg a következő évben, de csúfosan megbukott. Oliver Stone JFK cím filmjének mellékszerepéért azonban dicsérték a filmkritikusok, majd következett a Vinny az 1 ügyű című habkönnyű vígjáték.

1995-ben újra együtt forgatott Scorsesevel és Robert De Niróval a Casino című filmben: a pénzről, szenvedélyről, kapzsiságról és ambícióról szóló háromórás, véres és brutális történetben ismét a Nagymenőkhöz hasonló figurát játszott, kiválóan. Ezek után újra főszereppel keresték meg kétszer is, de ezek szemlátomást nem illettek hozzá, és felerősödtek a kétkedő hangok kvalitásait illetően.

1998-ban a Halálos fegyver negyedik részében ismét eljátszotta a hiperaktív Leo Getz figuráját, de ezután hosszú évekre eltűnt a mozikból. Csak 2006-ban régi barátja, Rober De Niro unszolására állt a felvevőgép elé egy CIA-thriller kedvéért, amely Az ügynökség címet kapta. A veterán színész 2010-ben Az országúti bordély című filmben Helen Mirren oldalán bizonyította, hogy minden gond nélkül vissza tud térni a filmgyártás fellegvárába, ha úgy alakul.
A napokban újra Scorsese keze alatt dolgozik Rober De Niróval a The Irishman című film forgatásán: a Charles Brandt könyve alapján készülő gengsztertörténet 2014-ben kerül a mozikba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: