2014-11-17 15:59:41• hírek • MTI

Jobboldali média: elsősorban Ponta vesztette el a választást

Elsősorban Victor Ponta miniszterelnök vesztette el a vasárnapi elnökválasztást Klaus Iohannis megválasztott elnökkel szemben azzal, hogy nem látta át, mekkora érzelmi hatása lesz annak, hogy a külföldön élő románok egy része nem szavazhatott - írta hétfőn a jobboldallal szimpatizáló román sajtó.

A Hotnews.ro hírportál szerint Ponta újból megalázta saját népét azzal, hogy brutálisan megfosztotta a szavazati jogtól.

Ez volt az az utolsó "arroganciacsepp", amitől betelt a pohár - írta a honlap, amely szerint a közösségi portálok fiatal nemzedéke döntötte el a választás kimenetelét egy kisebb "szavazási forradalmat" szervezve.

A szintén a jobboldallal szimpatizáló Romania libera című újság elektronikus kiadása szerint Ponta és a körülötte lévők alulbecsülték, milyen erős érzelmi hatást fog okozni Romániában, hogy több ezer román állampolgár nem tudott szavazni.

Ha már az elnökválasztás első fordulója után megértette volna Ponta, hogy a tanult, nagyvárosi románok nem tudják lenyelni a külföldön élő barátaikat és rokonaikat ért megaláztatást, akkor részlegesen megoldotta volna a problémát: a kormány megnyitott volna néhány újabb szavazókörzetet, kitolta volna az urnazárás időpontját, és ezzel megmutathatta volna, érdekli a probléma - írták.

A szintén jobboldali Evenimentul Zileiben Dan Andronic, az újság igazgatója úgy vélte, hogy Iohannis győzelme lényegében a leköszönő Traian Basescu államelnök utolsó politikai győzelme. Szerinte ez az érdem azért a távozó elnöké, mert 2012-ben Pontáék elsöprő parlamenti választási diadala után nem adta fel a harcot a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és utolsó pillanatig küzdött Ponta és az általa képviselt "korrupt" rendszerrel - olvasható az Evenimentul Zileiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: