2016-05-12 16:35:22• hírek • Választási hirdetés

Jobban, többet Szatmárért - Újratervezés a közlekedésben

Kereskényi Gábor RMDSZ-es polgármesterjelölt városfejlesztési programjának 4. fejezete az Újratervezés a közlekedésben címet viseli. Az alábbiakban ezt a fejezetet mutatjuk be a szatmári olvasóknak.

Szatmárnémeti közlekedését újra kell tervezni: átfogó hatástanulmányok alapján egy emeletes parkolóház megépítésével rendezzük a történelmi központ parkolási problémáit, de a lakónegyedekben is civilizált körülményeket teremtünk. Új buszok vásárlásával, két új pályaudvar építésével fejlesztjük a közszállítást, előtérbe helyezzük a biciklis közlekedést. A balkáni káosz helyett rendezett, modern állapotokat teremtünk az utakon.

A JELENLEGI HELYZET

Szatmáron reggel nyolckor, délután ötkor és délben is dugó van: a hidakon, a központi részen, az autósok panaszkodnak a parkolóhelyek hiánya miatt. Négy év alatt egyetlen méter bicikliút sem épült. Ehelyett szinte véletlenszerűen zárnak le vagy egyirányúsítanak utcákat, zsúfoltság és közlekedési morál szintjén egy balkáni városhoz hasonlítunk.

KONKRÉT LÉPÉSEK

4.1 Átfogó tervezés a közlekedésben: első lépésként szakítunk az utóbbi évek szokásával, mely szerint egyik napról a másikra egyirányúsítottak utcákat. A megalapozatlan döntések helyett szakmai döntéshozatalt várnak el a szatmáriak.

4.2 Parkolás a központi városrészben: a történelmi központban legalább egy, emeletes parkolóház építése szükséges, ez saját költségvetésből is megvalósítható.

4.3 Parkolás a lakónegyedekben: megteremtjük a civilizált körülményeket a város többi részén is a biztonságos és kényelmes parkoláshoz. A tervezett parkolók már közvilágítással, vízelvezetéssel, bicikli- és babakocsi tárolókkal, illetve vendégautók számára kijelölt helyekkel lesznek kialakítva, zöldövezettel körbeépítve.

4.4 Autós közlekedés: fokozottabb együttműködést tervezünk a közlekedésrendészettel a zsúfolt csomópontok tehermentesítésére, a szabálytalanul parkolók bírságolására, szakértők bevonásával határozzuk meg egyes zónák egyirányúsítását, forgalomirányítását.

4.5 Közszállítás: európai uniós finanszírozásból és saját tőkéből felújítjuk a Transurban RT autóbusz-állományát, hiszen az elmúlt 4 évben csupán 7 busz érkezett, azok is RMDSZ-es javaslatra kerültek megvásárlásra. Megoldjuk az ingázók kényelmetlen helyzetét: egy-egy buszpályaudvart építünk a Szamos jobb illetve bal partján, bevezetjük a kombinált bérletet a városon kívülről érkezők számára.

4.6 Biciklis közlekedés: folytatjuk az elmúlt 4 évben elhanyagolt biciklis infrastruktúra kiépítését, ennek részleteit a Zöld Szatmár fejezetben taglaljuk. Ezen a területen a biciklis társadalom képviselőivel közösen fogunk döntést hozni.

4.7 Gyalogosforgalom: rendszeresen büntetni fogjuk a járdát elfoglaló autósokat, megerősítjük a gyalogátkelők biztonságát, előtérbe helyezzük a gyalogosok, a babakocsik, mozgássérültek kényelmes közlekedését. Ennek érdekében korszerűsítjük a járdákat. A város mindenkié!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: