2006-03-30 08:31:04• hírek • Szatmár.ro

A hibátlan mosoly titka

999.jpgFoglepedék, fogkő, ínygyulladás, szájszárazság és megdöbbentő statisztikák...

Szépség és ápoltság nem képzelhető el egészséges fogsor nélkül. Ma Magyarországon az ép fogúak aránya nem éri el a lakosság 1 százalékát. Sokan csak nagy fájdalmak esetén mennek orvoshoz.


A fogászati megbetegedések többsége egészen egyszerűen, rendszeres fogmosással és a száj tisztán tartásával megelőzhető. Ennek ellenére hazánkban meglehetősen kevés az egészséges, szép fogsorú ember. Lássuk, melyek a leggyakoribb problémák!

Foglepedék, fogkő

A fogak felszínén folyamatosan képződik az ételmaradékokból és baktériumokból álló lepedék. Lerakódása már néhány órával a fogmosás után megkezdődik. Ez a fogszuvasodás és a fogágybetegségek leggyakoribb kiváltó oka. A fogkő a felgyülemlő lepedék elmeszesedésével alakul ki. Míg utóbbit csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja szakszerűen eltávolítani, a foglepedéktől már egy helyes technikával elvégzett fogmosás is megszabadít. Ehhez azonban alapos, szakszerű mozdulatokra és legalább 3 perces tisztogatásra van szükség.

Ínygyulladás

Ennek első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd, majd pirossá és duzzadtá válik. Az ínygyulladás ebben a szakaszban még nem jár fájdalommal, ezért nem is tudatosul. Ha azonban az irritált fogínyt nem kezelik, az elkezd visszahúzódni, és ínysorvadás alakul ki. A fog és az íny közötti kötőszövet elpusztul, kis tasakocska alakul ki a fognyaknál. Az egyre terjedő gyulladás következtében pedig a fog meglazul, és akár ki is hullhat. Az ínygyulladás egyszerűen kezelhető erre a célra kifejlesztett fogkrémekkel, illetve szájvizekkel.

Milyen fogkefét válasszak?
- Kézi fogkefék: létezik belőlük kemény, közepes és puha fajta. A fogakon kialakuló lepedék leghatékonyabban a közepesen kemény kefékkel távolítható el. Célszerű mindig száraz fogkefével kezdeni a fogmosást, mert ha a sörték állandóan nedvesek, könnyebben megtelepszenek rajtuk a baktériumok. Ha a sörteszálak szétnyílnak, és a sörtecsomók deformálódnak, érdemes új fogkefét vásárolni.
- Elektromos fogkefék: A forgó fejű változat mellett ma már rezgő fejű elektromos fogkefe is kapható. A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint ezekkel sokkal könnyebben és gyorsabban távolítható el a foglepedék, mint a hagyományos kefékkel.

 

Fogérzékenység

Okozhatja szuvasodás, ínysorvadás, a fogkefével való túlzott súrolás, esetleg valamilyen gyógyszerre vagy ételre-italra (pl. friss paradicsom, narancslé, kóla) való érzékenység. Ha az utóbbiak valamelyikéről van szó, az orvos többnyire érzékeny fogakra való, káliumsót tartalmazó fogkrém használatát javasolja. Emellett érdemes puha sörtéjű, lágy fogkefét választani, amely nem irritálja a fogak felszínét és nem sérti fel a fogínyt. 

Szájszárazság

A szájban termelődő nyál védi a fogakat a szuvasodástól, segít az emésztésben és biztosítja az első védelmi vonalat a fertőzésekkel szemben. Szájszárazság akkor alakulhat ki, ha a nyáltermelő mirigyek nem működnek megfelelően. Ezt kiválthatja betegség, valamilyen gyógyszer mellékhatása, esetleg idegkárosodás. A kellemetlen panasz enyhíthető speciális fogkrémmel és cukormentes rágógumival. A szájszárazságban szenvedőnek érdemes kerülniük a száraz ételeket és az alkoholt, illetve koffeint tartalmazó italokat. Hölgyvilág

Megdöbbentő statisztikák
A SOTE-n 2003-2004-ben végzett kutatás szerint...
...az átlag magyarnak 10 foga hiányzik, 3 foga tömött, 1 foga szuvas
...a lakosság 15 százaléka az elmúlt 5 évben nem járt fogorvosnál
...70 százalékuk csak valamilyen panasz esetén keresi fel a rendelőt
...az ötévesek alig 30 százalékának hibátlan a fogsora
...egy magyar ember egy év alatt kevesebb, mint 3 tubus fogkrémet és 1 fogkefét használ el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: