2014-08-20 16:51:47• hírek • Kocsis Zoltán

Jobb és minőségibb lesz a búzatermés – ugyanannyiért

Szakemberek szerint jelentősen jobb és bőségesebb volt az idei gabonatermés, mint a tavalyi. És hasonlóan jobbnak ígérkezik a kukoricatermés is. Mindez azonban csak az érem egyik oldala - a másik, hogy a termény ára vélhetően csak a termelő számára kedvezőtlen irányba változik.

A tavaly ugyanis hektáronként közel fél tonnával volt nagyobb búzatermés, mint 2012-ben, csakhogy a kilónkénti ára 90 baniról 70 banira esett vissza Szatmár megyében. Szakemberek szerint ez idén sem lesz másként!

A Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint idén átlagban 4,1 tonna búza termett meg hektáronként, ami jelentős javulás a tavaly mért 3,5 és a tavalyelőtt mért 3 tonnához képest. Csakhogy a kínálat növekedésével csökken a kereslet, ennek következtében pedig az ár is: már 60-70 baniért is fel lehet vásárolni a búzát, szemben a tavalyelőtti 90 banis árral. Éppen ezért azok, akiknek van hol tárolniuk, nem dobják még piacra - majd csak tavasszal, amikor reményeik szerint felmegy majd a minőségi kenyérbúza ára.

Az igazgatóság szakemberei szerint nem csak mennyiségben, de minőségben is remek lesz az idei termés. Ez azért is érdekes, mert a bukaresti sajtóban olyan híreket is lehetett olvasni, hogy a sok eső miatt alaposan romlott a búza minősége...

Nem csak a búza, de a kukorica termés is remeknek ígérkezik. Becslések szerint akár 8-10 tonnát is arathatnak a gazdák hektáronként. Az ára, legalábbis közvetlenül a betakarítást követően, viszont vélhetően nem megy 50-60 bani fölé.

A mezőgazdasági igazgatóság statisztikái szerint idén Szatmár megyében 42.500 hektárról 175.977 tonna őszi gabonát továbbá 6100 hektárról 18910 tonna repcét takarítottak be a gazdák. A nyáron eddig közel 30.000 hektárnyi területet szántottak fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: