2010-01-04 15:42:20• hírek • Parajdi Andrea

Körgyűrűről, decentralizációról

Önkormányzati szinten nem megoldható problémák ismertetése miatt hívott össze munkagyűlést Ilyés Gyula polgármester a helyi illetőségű parlamenti képviselőkkel. A találkozón Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is részt vett. Szó volt a körgyűrűről és a tanügyben várható decentralizációs intézkedésekről is.

A hétfő délelőtt tartott találkozón Ilyés Gyula polgármester beszámolt a 2009-es év önkormányzati eredményeiről, az elvégzett beruházásokról, ismertette a helyi költségvetést, valamint beszélt arról milyen tervekkel indul a 2010-es esztendő. Az áttekintő után az a két téma került terítékre, amelyek most leginkább foglalkoztatják a hivatalt, ám helyi szintű megoldásra nincsen lehetőség.

Ilyés már tavaly is tárgyalt a parlamenti képviselőkkel, hogy az ők közbenjárását kérje a körgyűrű megépítéséhez szükséges összegek biztosítására. Ittjártukkor Emil Boc miniszterelnök és Radu Berceanu szállításügyi miniszter is ígéretet tettek arra, hogy az idei évben belefoglalják a költségvetésbe Szatmárnémeti körgyűrűjét, ám mindez eddig nem történt meg.

Szatmárnémeti körgyűrűjének projektje egy országos program keretében készült el, amely azt a célt szolgálta, hogy Románia nagyobb városainak támogatást nyújtson egy körgyűrű létrehozására. A program keretében elkészítették a szükséges előtanulmányokat, illetve a környezetvédelmi hatástanulmányt is. A probléma azonban ott kezdődik, hogy ezzel párhuzamosan elindult a Nagybánya-Szatmárnémeti-Nyíregyháza közti gyorsforgalmi út terve is, amelynek következtében a minisztérium egybevonta a két projektet, és Szatmárnémeti körgyűrűjének megépítését belefoglalta a gyorsforgalmi út kivitelezésének fázisai közé. A gyorsforgalmi út projektje azonban valahol porosodik, hiszen nincsen meg az ehhez szükséges finanszírozás.

A polgármester nyomatékosan kérte a parlamenti képviselőket, hogy járjanak közben Románia kormányánál és segítsenek elérni azt, hogy ha nem is egyben az egész, de szakaszokra leosztva kerüljön bele a körgyűrű az ország költségvetésébe. Ilyés elképzelése szerint első fázis lehetne a Károlyi út - Szamos híd- Daróci út - Gorunului utca és a Batizi út közti szakasz megépítése, majd pedig következhetne a Károlyi út - Déli Ipari Park és a Szatmár Megyei Repülőtér összekötése.

„A helyi politikai erőknek jobban össze kell fogniuk a kormány szintjén, ahhoz, hogy finanszírozást szerezhessünk erre a beruházásra, ami nagyban enyhítené a város közlekedési gondjait" - hangsúlyozta a polgármester.


Ilyés és Csehi a helyi illetőségű parlamenti képviselőkkel tárgyalt.
Ilyés és Csehi a helyi illetőségű parlamenti képviselőkkel tárgyaltak


Második témaként szó esett a tanügy decentralizációja miatt várható nehézségekről. Egy új kormányhatározat szerint jövőre 2850 lejt küld egy évre egy diák után a helyi költségvetésbe a minisztérium, amelyből meg kell oldani a teljes tanügyi rendszer működését, beleértve a tanárok fizetését is. Ilyés elmondta: kalkulációt végeztek, ám a városi iskolák legtöbbjében ez a „fejösszeg" kevésnek bizonyult, hiszen olyan intézmény is van, ahol egy diák után több mint 4000 lejt kell költeni egy évben. Ergo: nem biztosított a jelenleg városunkban munkaviszonnyal rendelkező pedagógusok bérezéséhez szükséges összeg, a deficit pedig nem kevesebb mint 15 millió lej lesz. Kérdés tehát, hogy ez az összeg honnan lesz majd biztosítva, amikor a helyi költségvetés nem fogja megbírni és természetesen nem is lenne feladta.

Ilyés pontos írásbeli tájékoztatást nyújtott át a parlamenti képviselőknek, akik biztosították támogatásukról.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke pedig azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy megkérje a képviselőket kövessék figyelemmel a regionális hulladéklerakó finanszírozásának biztosítását és azt, hogy a hulladékgazdálkodási projekt kivitelezéséhez szükséges összegek mind bekerüljenek a költségvetésbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: