2019-05-16 12:56:31• hírek • Bede Emőke

Jó ütemben zajlanak a Székesegyház felújítási munkálatai

2018 októberében kezdték meg Szatmárnémeti egyik gyöngyszemének, a Székesegyháznak a felújítását, s azóta a munkálatok egyre látványosabb formát öntenek. Míg hónapokkal ezelőtt magas biztonsági korlát takarta a folyamatokat a kíváncsi szemek elől, mostanra a főbejárat elé is több méter magas építkezési állvány került.

Európai uniós, egy a 2014-2020 Regionális Operatív Programba illeszkedő sikeres pályázatnak köszönhetően a következő években megújul a szatmárnémeti római katolikus székesegyház. Ennek megfelelően az épület külső-belső felújításon esik át: cserélik a tetőt, felújítják a homlokzatot, restaurálják a művészeti kő- és fémelemeket, vitráliákat, a templomtérben a nedves és cement alapú vakolatot eltávolítják, a falat fél évig szellőztetik és salétromtalanítják, a padlót a szentély kivételével mindenhol cserélik, a fűtésrendszert korszerűsítik. 


A székesegyház udvarán ugyanakkor új hőközpontot és mosdóhelyiséget alakítanak ki, az épületek környezetét pedig rendezik, megfelelő növényzetet telepítenek – adta hírül az építkezések kezdetekor a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. Ekkor derült ki az is, hogy a felújítást a tervek szerint 2020 augusztusáig kell befejezni. Ezzel kapcsolatban legutóbbi megkeresésünkre a püspökség közölte, az egyház minden építkezési munkálata az ütemtervnek megfelelően halad. Ha tehát továbbra sem jönnek közbe fennakadások, akkor akár már jövő évben megújult külsővel várhatja a híveket a Székesegyház.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: