2018-06-26 09:34:37• hírek • Bede Emőke

Jó tisztában lenni a rád leselkedő veszélyekkel, ha gyakran vásárolsz az interneten

A Szatmár Megyei Rendőrség is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kampányhoz, melynek célja, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét az online vásárlásban rejlő veszélyekre.

A „Buy Safe, Pay Safe” prevenciós akció júniusban indult el Romániában, de ezzel párhuzamosan az EU többi országában is fut. A rendőrség adatai szerint a bankkártyákat érintő csalások 80 százalékát az interneten követik el, erre pedig általában kamu internetes áruházak segítségével kerül sor.
 

A legtöbb esetben az áldozatok egy általuk régóta óhajtott terméket jóval a piaci áron alul fedeznek fel egy webshop-ban, így azonnal le is csapnak a lehetőségre, hogy megvásárolják azt. Igen ám, de amint megadták a bankkártya adatait és végrehajtották a tranzakciót, a bűnözők már le is nyúlták ezeket az információkat. S hogy mit kezdenek ezekkel? Többnyire a csak darkweb néven ismert, hatóságok által ellenőrizhetetlen internetes felületen árusítják ki őket. Azonban nem feltétlenül a kártya tulajdonosa lesz az ügy fő károsultja, hanem az azt kibocsátó bank vagy egy kereskedelmi egység, az ilyen módon kicsalt pénz összege több milliárd euróra rúg évente. De mit is tehetünk, hogy ne sétáljunk bele egy ilyen csapdába?
 

A Szatmár Megyei Rendőrség javaslata szerint vásárlás előtt mindenképp bizonyosodj meg arról, hogy internetkapcsolatod biztonságos-e. Mindig ellenőrizd, hogy a böngésző címsorában felfedezed-e a kis zöld lakatot, ennek hiánya ugyanis arra utalhat, adataid nincsenek biztonságban. Soha ne küldd el senkinek kártyád adatait és a PIN-kódodat e-mailben. Mindig őrizd meg a visszaigazolásként kapott dokumentumokat, hiszen ezek bizonyítják, hogy valóban megtörtént a tranzakció.
 

Amennyiben úgy tapasztalod, mégis átverés áldozata lettél, minél hamarabb értesítsd a bankot, ahol pénzügyeidet intézed és a rendőrséget is, ugyanis az ilyen csalások bűncselekménynek minősülnek -figyelmeztet a hivatalos közlemény.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: