2019-07-03 07:05:25• hírek • Bede Emőke

Jó okkal nem szóltak szerdán a légvédelmi szirénák

Immár második hónapja maradtak némák szerda délelőtt az ország, s így Szatmár megy légvédelmi szirénái is.

A nyár elején tapasztalható kedvezőtlen meteorológiai és vízügyi helyzet miatt az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség júniusban úgy döntött, a hónap első szerdáján nem fogják működésbe hozni a légvédelmi szirénákat. A heves viharok és áradások miatt a szirénák csak akkor fognak felbőgni, ha valóban komoly veszélyről van szó, és azonnal polgári védelmi lépéseket kell megtenni – adta hírül akkor az ISU. Nos, katasztrófavédelem legfrissebb közleménye szerint a július első hete is szirénaszó nélkül telik majd, ugyanis az érettségire való tekintettel ezen a szerdán nem tesztelik a légi riadót. Ugyanakkor maga a próba nem marad el, ugyanis július 10-re, 10 órára ismét beütemezték azt.


„Az értesítés, a figyelmeztetés és a riasztás célja a polgárok és az anyagi javak biztonságba helyezése, illetve a katasztrófák hatásának minimalizálása. Leggyakrabban áradások esetén figyelmeztetik a lakosságot a szirénák segítségével. A hangüzeneteket és szirénákat technológiai balesetekkor, gátak átszakadásakor használják általában, de fegyveres támadások esetén is alkalmazandó a rendszer” - mutatott rá a gyakorlat két évvel ezelőtti bevezetésekor a katasztrófavédelem.


Ezzel kapcsolatban tudni érdemes, hogy a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) adatai szerint megyénk területének alig 45 százaléka tartozik bele a légvédelmi szirénák hatókörébe, így ezeket a zónákat nem is lehetne hangjelzéssel figyelmeztetni, ha például természeti katasztrófa vagy katonai összecsapás közeledne. Az viszont örvendetes hír, hogy a megye két legnagyobb városa, Szatmárnémeti és Nagykároly 100 százalékos lefedettséggel rendelkezik.


A legutóbbi adatok szerint Szatmár megye területén összesen 167 szirénát tartanak számon. Ezek közül 99-et az ISU központjából irányítanak, a fennmaradó 68-at pedig helyileg kapcsolják be szükség esetén. Az évente többször ismételt gyakorlatokból az is kiderült, hogy mindegyik eszköz jól funkcionál. Összesen egyébként három jelzésről beszélhetünk: a katasztrófára figyelmeztető 5 felbőgés, a légi előriadót jelző 3 felbőgés, a légiriadóra figyelmeztető 15 felbőgés. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: