2010-01-28 11:21:36• hírek • MTI

Jó ízűt ihatunk Sztálinból

Sztálin arcképével díszített címkéjű szódavizet bocsátott ki a második világháborús sztálingrádi csatában aratott győzelem emlékére egy volgográdi cég.

Az üdítőitalokat gyártó helyi vállalat azonban nem elégedett meg ennyivel: a korábban Szajani néven ismert szódavizet Sztálin portréjával, a kólára emlékeztető, szintén régen ismert Bajkál italt Rokosszovszkij marsall, a Tarhun nevű ital üvegét Zsukov marsall képével díszítette.

A cég igazgatója, Borisz Izgarsev a Komszomolszkaja Pravda című lap kérdésére kijelentette: szerinte mindebben nincsen semmi rossz, mindhárom hadvezér ismert, jelentős történelmi személyiség. "Ha tetszik, ha nem, ez a történelmünk, a háborút éppen Sztálin nyerte meg, Rokosszovszkij és Zsukov marsallnak pedig közvetlen köze volt a sztálingrádi győzelemhez" - mondta az igazgató. Hozzátette még, hogy az évforduló alkalmából a portrékkal azért éppen a nevezett három italt díszítették fel, mert ezek igen népszerűek voltak a szovjet időkben is.

Korlátozott számú üveg készül ilyen címkével, s ezek még a február 2-i évforduló előtt a boltokba kerülnek - féláron.
Izgarsev azt is elmondta, hogy bírálatokra is számítottak. Nem is tévedtek: a veteránok városi szervezete máris szót emelt a dolog ellen. A két marsall ellen nincs kifogásuk, és azt is elismerik, hogy Sztálin volt a fegyveres erők főparancsnoka, de úgy vélik, a sztálini repressziókat túlélő veteránok mégsem valami jóízűen isznak majd a portréjával díszített üvegben lévő vízből.

A NEWSru orosz hírportál emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évek minden felmérése arra utal: a "népek vezérének" alakja egyre inkább mítosszá válik, népszerű a fiatalok körében is, újra emlékműveket állítanak neki, utcákat akarnak elnevezni róla. Az oktatási minisztérium által ajánlott egyik történelemtankönyv Sztálint "hősnek" és a "Szovjetunió egyik legsikeresebb vezetőjének" nevezi. Egy televíziós műsorsorozatban, ahol az orosz történelem legjelentősebb személyiségét keresték, súlyos problémák elé kerültek, és a szabályok menet közbeni módosítására kényszerültek a szerkesztők, csak így tudták megakadályozni, hogy Sztálin kerüljön első helyre.

Sztálingrádban - a mai Volgográdban - az orosz erők bekerítették a 6. német hadsereget, amely sok hónapos ellenállás után 1943. február  2-án adta meg magát. A csata, amelyben több mint 700 ezer ember vesztette életét, a háború egyik fordulópontja volt.

Joszif Visszarionovics Sztálint, akinek irányítása alatt milliók kerültek a Gulagra, vagy a kivégzőosztag elé, Oroszországban ma is sokan tisztelik, s a jogvédők rendszeresen fellépnek a diktátor kultuszának közéleti újjáéledése ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: