2019-11-20 13:30:53• hírek • Bajnai Botond

Jó irányba halad a város zöldítése

A Zöld Szatmár Csoport egyik alapítóját, Sásvári Zsoltot kérdeztük szervezet tevékenységéről, célkitűzéseiről, illetve a várossal kapcsolatos meglátásaikról.

2018 tavasza óta a Zöld Szatmár Csoport folyamatos akcióiról értesül a közvélemény, zajlanak a faültetési tevékenységek és egyéb zöld akciók. Ezek kapcsán beszélgettünk el Sásvári Zsolt alapító taggal, aki örömmel válaszolt szerkesztőségünk kérdéseire.
 

–Beszélj pár szóban a Zöld Szatmár Csoportról. Ennek céljairól, létrejöttének okáról, főbb tevékenységeiről!

– A Nepi helyén kivágott fák miatt kezdődött egy vita: volt egy felháborodás azok részéről, akik szerint inkább zöldövezetté kellett volna alakítani ezt a nagy területet a város központi részén. Ennek kapcsán alakult meg 2018. április 1-jén a Zöld Szatmár csoport.

Pár napon belül sikerült megszervezni 4 faültetési akciót, amihez az erdészeti hivatal adott facsemetéket, a városi önkormányzattól is sikerült engedélyt szerezni, majd megszerveztük az elültetett fácskák locsolását is.

A Facebook-on létrehoztunk egy csoportot Zöld Szatmár – Sătmarul Verde néven és ugyanezen a néven egy oldalt is. Itt lehetőség van környezetvédelmi ötletekkel előállni, különféle zöld akciókat szervezni.

Főbb tevékenységeink a faültetésen kívül: a tavaly utcakert szépségversenyt és hulladékgyűjtést is szerveztünk. A legfontosabb célunk, hogy ösztönözzük a lakosságot a környezettudatos viselkedésre, hogy magáénak érezze a régi fákat, valamint amiket most ültet a polgármesteri hivatal és azokat, amiket mi ültetünk. Úgy gondoljuk, hogy az akcióink által közelebb tudjuk hozni a természetet a lakossághoz.



 

– Hány aktív tagja van a kezdeményezésnek, milyen gyakorisággal szerveztek faültetési, stb. akciókat? Idén hány facsemetét ültettetek, melyek voltak azok a helyszínek, ahol a legnagyobb szükségét éreztétek a "beavatkozásnak"?

– Van egy szűkebb 5-8 tagból álló csapat, aki próbál mindig ott lenni az eseményeken, ezen kívül még van 30-40 aktív tag, viszont több mint 200 embert, ebből sok gyereket is megmozgattunk az akcióinkkal.

A Facebook csoportunkhoz több mint 750-en csatlakoztak, az oldalunkat több mint 1100-an követik.

A helyszíneket próbáljuk minél szélesebb körben megvitatni a Facebook-on, majd egyeztetünk a polgármesteri hivatallal. A lényeg az, hogy Szatmáron és a közvetlen közelében legyen.

Idén például a Hegyi út/Lucian Blaga utca mellett az Alecu Russo utcán ültettünk, utóbbi azért volt kitűnő helyszín, mert a fák játszóterek mellé kerültek, így árnyékot tarthatnak a gyerekeknek a nyári melegben.



 

– Hol érzitek még úgy, hogy elkelne még néhány facsemete? Egyáltalán mennyire találjátok zöldnek a várost?

– A városban az elmúlt 2 évben nagyon sok fa el lett ültetve, de mindig akadnak helyek ahova lehet még ültetni. A főbb probléma a bevásárlóközpontok zöld övezeteivel van, ahova az illetékesek csak füvet ültetnek, fákat sokkal kevésbé, hiszen azokat jobban kell gondozni és takarítani a leveket utána. Jó irányba halad a város, nyitottak ebben az irányban, az Erdészeti Hivatal is folyamatosan biztosítja a csemetéket.


 

– Saját zsebből finanszírozzátok akcióitokat, vagy vannak jó indulatú támogatói is a különböző kezdeményezéseknek, vannak olyanok, akik igyekszenek felkarolni az általatok képviselt célokat?

– Támogató nagyon kevés van. Az utcakert szépségversenyen voltak támogatók, pólókat kaptunk nagyon kedvezményes áron, kesztyűket kaptunk ajándékba. Van egy nagyszabású tervünk, amihez próbáltunk támogatókat találni, de nagyon keveset sikerült eddig.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: