2019-01-08 08:51:52• hírek • Szatmár.ro

Jó hír az erdélyi gazdáknak: bővül a falugazdász hálózat

Bővül a falugazdász hálózat, amely a mezőgazdasággal és az állattenyésztéssel foglalkozó kis- és közepes gazdákat kívánja segíteni.

A falugazdász szakemberek területi leosztás alapján állnak munkába, településeiken segíteniük kell a helyi magyar gazdákat a felmerülő problémák megoldásában, a gazdaságok fejlesztésében. A szakértők feladata a szakmai tanácsadás, akár a termelés, feldolgozás vagy értékesítés területén. Szakmai programok, képzések, konferenciák és kiállítások szervezése a gazdaszervezetekkel, illetve a helyi akciócsoportokkal együttműködve. A magyar kormány határon túli gazdálkodóknak szóló pályázati lehetőségekről – például a Gazdaságfejlesztési Programról -, illetve EU-s pályázatokról tájékoztatnak, és segítenek azok megírásában is. Részt vesznek a térség- és gazdaságfejlesztési programok ellenőrzésében, a nyertes pályázatok monitorizálásában is.

 

Magyar Lóránd képviselő szerint már szükséges volt létrehozniuk a programot. Hosszú ideje dolgoztak rajta. A Szatmári Termék fogalmával is elősegítik a gazdákat abban, hogy termékeik könnyebben kerülhessenek az üzletek polcaira, valamint rendelkezhessenek egy eladási lánccal, ami napjainban hiányzik. Sok olyan gazdálkodó dolgozik Szatmár megyében, akiknek a termékei egy-egy engedély beszerzését követően könnyen kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

 

A hetekben indult be a komoly munka a térség gazdáinak osztatlan örömére. Ezzel kapcsolatban készített riportot az Erdélyi Magyar Televízió:

 

 
Falugazdász program Szatmár megyében

Jó hír az erdélyi gazdáknak! Bővül a falugazdász hálózat, amely a mezőgazdasággal és az állattenyésztéssel foglalkozó kis- és közepes gazdákat kívánja segíteni. #magyarkormány #programja #falugazdászoknak #gazdakataszter #pályázatírás #erdélytv

Posted by Erdélyi Magyar Televízió on Monday, January 7, 2019
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: