2019-02-21 13:43:53• hírek • MTI / Szatmár.ro

Jó hír a nők számára a munkaerőpiacon: az EU-s felmérésben Románia az utolsó helyen szerepel

Még hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak... na és az üvegplafon, az is nagy badarság – szólnak a magabiztos férfi vállalkozók. Pedig igaz! Itt egy EU-s felmérés 2017-es adatokkal, melyek bizonyítják az állítást.

Az EU 28 országának munkaerőpiaci felméréséből (Eurostat/MTVA Sajtóadatbank/MTI) kiderül, nem gondolják rosszul a kételkedők, hogy kiegyenlítetlen a nők és a férfiak keresete. Más szóval: ugyan azért a munkáért egy nő kevesebbet vihet haza, mint férfi munkatársai. Jogos a felháborodás, hölgyeim!

 

Az uniós nagy átlagot tekintve nem kevesebb, mint 16% a különbség az erősebbik nem javára. Tegyük fel, egy házaspár ugyan ott és ugyan azt végzi. Míg a férj 2500 lejt visz haza, a felesége 2100 lejjel kell beérje. A munkavállalónak nincs mit tennie, a szerződését aláírta, beleegyezett a megállapodásba.

 

A legnagyobb különbség Észtországban van, 25,5%. Második helyen Csehország áll 21,1%-kal, harmadik meglepően Németország 21%-kal, őket nem sokkal lemaradva Nagy-Britannia követi 20,8%-kal. Az átlag alatt többek között a lettek, a franciák, a litvánok, a hollandok és a dánok tesznek különbséget. Itt állnak sorba a magyarok 14,2%-os aránnyal.

 

Románia az utolsó helyen áll, ezúttal szerencsénkre, érdemünkre szólva. A férfi-női különbség a romániai munkabérek között mindössze 3,5%. Nem sok EU-s statisztikát vezetünk, még kevesebb alkalommal örvendünk az utolsó helynek. Ez most kellemes kivételt jelent.

 

Ön hogyan tapasztalta, Szatmár megyében vajon alkalmaznak-e a munkaadók nem szerinti megkülönböztetést?

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: