2015-01-20 09:30:20• hírek • MTI

Jó hír a Volksbank Románia frankhiteleseinek

A tavaly december 31-én érvényes árfolyamon fizethetik három hónapig törlesztőrészleteiket a Volksbank Románia frankhitelesei - közölte hétfőn a bank.

A svájci frank árfolyama tavaly év végén 3,8 lej volt: a Volksbank romániai leánybankja ezen az árfolyamon számolja frankhitelesei következő három havi törlesztőrészletét.

Hétfőn a svájci fizetőeszköz újabb történelmi csúcsot ért el: a román nemzeti bank 4,47 lejes árfolyamot közölt.

A pénzügyminiszter szerint hat bank 75 ezer lakossági ügyfelét érinti a svájci frank váratlan megerősödése. A romániai pénzintézetek közül pénteken elsőként az OTP Bank reagált, amely a törlesztőrészeletek kamatának 1,5 százalékkal való ideiglenes csökkentését ajánlotta fel frankhiteleseinek.

Közben a bajba került frankhitelesek problémájára a politika is reagált: a pártok saját korábbi kezdeményezéseikre emlékeztettek, és újabb megoldási javaslatokkal álltak elő.

A szociáldemokrata kormány első körben elzárkózott attól, hogy kötelező megoldást vezessen be a bajbajutott frankhitelesek védelmében, ehelyett a bankokat szólította fel: keressék a megegyezést ügyfeleikkel, hogy elkerüljék azok tömeges fizetésképtelenné válását. Megoldásként a kormány egy tavaly nyári, eddig kihasználatlanul maradt sürgősségi rendeletét ajánlotta megfontolásra, amely szerint az állam a hitelesek kamatterheit adókedvezménnyel kompenzálja, ha azok a hitelek átütemezéséről, a futamidő meghosszabbításáról állapodnak meg a bankokkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a devizahitelek eredeti árfolyamon történő lejre váltásáról beterjesztett korábbi törvénykezdeményezése elfogadását sürgeti. A Traian Basescu volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt is hasonló megoldást javasolt, de az átváltási árfolyamot 20 százalékkal magasabban rögzítené.

Kedden a parlament házbizottsága arról dönt: összehívja-e rendkívüli ülésszakra a februárig vakáción lévő törvényhozást, miután a liberális ellenzék azt követelte, hogy sürgősséggel vitassák meg a magáncsőd intézményének bevezetését célzó korábbi kezdeményezésüket. Victor Ponta kormányfő úgy nyilatkozott: a szociáldemokraták is támogatják az ellenzéknek ezt az "ésszerű" kezdeményezését.

A Ponta-kormány korábban nemzetközi hitelezői előtt azt vállalta, hogy nem fogadja el a magáncsődről szóló jogszabályt. A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége január 27-én érkezik Romániába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: