2010-06-22 12:27:15• hírek • Póti Orsolya

Sikeresen zárult a Speciális Olimpia

Közel négyszázan vettek részt hétfőn az Országos Speciális Olimpia díjátadó gáláján. A sérült fiatalok számára megszervezett rendezvény négy napon keresztül tartott városunkban.

Péntek este huszonegy megyéből több mint kétszázötven sérült fiatal érkezett Szatmárnémetibe gondozókkal, szakorvosokkal és önkéntesekkel együtt. A fogadás és elszállásolás után a vendégek bejelentkeztek a Speciális Olimpia országos szakaszára, mely szombat este ünnepélyes megnyitóval és fáklyás menettel vette kezdetét. Vasárnap a sérült fiatalok különböző sportágakban mutatták meg ügyességüket, valamint a nap folyamán különböző orvosi vizsgálatokra és családi fórumra is sor került.

A fogyatékossággal élő fiatalokat Bukarestből érkező szakorvosok vizsgálták meg, akik vizsgálat után tanácsokkal és receptekkel látták el a szülőket. Több esetben találtak hallássérült gyerekeket, és a legtöbb downkóros gyereknél súlyos fejlődési rendellenességet fedeztek fel. A szemészeti vizsgálat húzódott el leginkább, mert nagyon sok  fiatalnál merültek fel szemproblémák. Az orvosok azonnal vizsgálat után kiadták a szemüvegeket a fiataloknak , illetve azoknak a páciensek, akik komplexebb látószemüveget igényelnek,  postán küldik el. Az orvosi vizsgálat után a fiatalok Nivea csomagban részesültek , a szülők pedig különböző ismertetőanyagokhoz jutottak hozzá. Vasárnap  a vizsgálatokon kívül két családi fórumra is sor került, melyen ortopéd és orr-fülgégész szakorvosok különböző kérdésekre adtak választ a fogyatékossággal élő fiatalok hozzátartozóinak. Ezenkívül a Vodafone Hálózat elnöke szexuális felvilágosítást tartott a fiataloknak, mely során érdekes beszélgetés alakult ki a szülők és a pszichológusnő között.


Díjátadó gálával zárult az Országos Speciális Olimpia
Díjátadó gálával zárult az Országos Speciális Olimpia


Hétfő délelőttől közel négyszázan vettek részt a döntőkön és a díjátadó gálán, mely az esemény zárórésze volt. A Szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület egy Special Olimpics plakettet kapott jutalmul , a delegációk pedig albumcsomagban részesültek a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal részéről. 11 órától Cserey Csaba fél órán keresztül szórakoztatta a fiatalokat és a közönséget.

„Mindenki teljesen meg volt elégedve a szatmári rendezvénnyel. A vendégek és a fiatalok nagyon jól érezték magukat, és annak ellenére, hogy ilyen nagy számú csoport volt jelen családias hangulatban telt el a három nap. Többek között köszönet illeti a Transurban-t, és nem utolsó sorban az önkénteseket, akik még az utolsó napokban is lelkesen vettek részt a tevékenységekben. A gyerekek rendkívül megvoltak elégedve az étellel, és rendkívüli sikert aratott körükben a vasárnap esti diszkó, amit a „Johann Ettinger" Német Líceum műpályáján szerveztek számukra. A finálé igazi ünnep volt az összegyűltek számára, látni lehetett az örömkönnyeket, a lelkesedést és az elégedettséget a résztvevők arcán." - mondta el a Szatmár.ro-nak Kerti Gyöngyi a Szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület elnöke.



A győztesek érmékben részesültek


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: