2010-06-17 14:50:50• hírek • Szatmar.ro

Országos Speciális Olimpia

Szatmárnémetiben kerül megrendezésre június 18-21 között a VII. Országos Speciális Olimpia. Az említett olimpiai játékokon az értelmi fogyatékosok vetélkedhetnek, mutathatják meg, mire képesek.

A Speciális Olimpia alapítója Eunice Kennedy Shriver, az Egyesült Államok elnökének, John F. Kennedynek testvére, aki 1968-ban indította el az értelmi fogyatékosok sportban való megmérettetésének mozgalmát.

Az évek során rengeteg híres személyiség csatlakozott a fogyatékosok olimpiájának felkarolói közé, politikusok, mint Nelson Mandela, vagy Arnold Schwartzeneger, énekesek, mint a U2 zenészei, Jon Bon-Jovi, valamint Stevie Wonder, illetve olyan neves sportolók, mint például Michael Jordan. Mára 2,25 millió speciális sportolót tartanak számon világszerte és 200 speciális olimpiai programot szerveznek a világ 150 országának képviselőinek részvételével. A fogyatékosok olimpiáját csakúgy, mint a hagyományosat, télen-, illetve nyáron is megrendezik. Világszerte egymillió önkéntes és negyvenezer edző segíti a felkészülést annak érdekében, hogy a hátránnyal élők bebizonyíthassák saját megmérettetésükön ők is ugyan olyan kiválóan helyt tudnak állni, mint az egészséges sportolók.

A mozgalom Romániában 2003 novemberében jelent meg, a Romániai Speciális Olimpiai Alapítvány (Fundatia Special Olympics din Romania [SOR]) megalapításával. Az alapítvány országos igazgatójától, Cristian Ispastól megtudtuk, nem csak az említett olimpia megszervezésében van nagy szerepük, de a fogyatékosok szocializálásában is. Munkahelyekhez igyekeznek juttatni a hátrányos helyzettel élőket, jelenleg 14 értelmi fogyatékos sportolót tudtak elhelyezni különböző munkahelyeken. Viorel Mocanu, az alapítvány sportigazgatója elmondta, igyekeztek évente különböző megyében megrendezni a romániai eseményeket, így került sor idén Szatmárnémetire. A megmérettetésre jelentkezőknek speciális futballban, kosárlabdában, illetve atlétikai gyakorlatokban kell megmutatniuk tudásukat, az elismerésért járó díjakat pedig érmek és kokárdák képezik majd.


Pénteken kezdődik városunkban az országos Speciális Olimpia
Pénteken kezdődik városunkban az országos Speciális Olimpia


Az olimpia idei szatmárnémeti megszervezésében igen nagy szerepe volt Kerti Gyöngyinek, a Lang Down Transilvania Alapítvány szatmárnémeti elnökének. Vezetésével az előző években részt vettek a más megyékben rendezett speciális olimpiákon, kitartásával pedig elérte, hogy idén megyeszékhelyünkre költözzön az országos megmérettetés. Természetesen városunkban nem számíthatunk akkora érdeklődésre, mint amilyen ez például az Egyesült Államokban övezi az eseményt, a szervezők azonban mindenképpen számítanak a nagyobb részvételre úgy az értelmi fogyatékosok és családjaik részéről, mint az egészségesek részéről. A Coposu sétányról szombaton 17,30 órakor indul a „remény lángja", az ünnepi megnyitóra pedig a Sportlíceum Ady Endre termében kerül sor. A megmérettetéseket a Traian Vuia Technikai Kollégiumban és a Johann Ettingerről elnevezett Német Líceumban tartják majd.

A szervezők 52 nyolcadik életévét betöltött versenyzőre és 10 nyolc év alattira számítanak, ugyanakkor a Közösségi Rendőrség is jelezte, jelenlétükkel támogatják majd az eseményt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: