2019-06-21 12:08:24• hírek • Hirado.hu / Kossuth Rádió

Jó esélyekkel indulhat el Trump egy újabb elnöki mandátumért

Kép: Gage Skidmore / commons.wikimedia.org
Kép: Gage Skidmore / commons.wikimedia.org

Újraindul az elnökségért a 2020-as választáson Donald Trump amerikai elnök, ezt kedd este ő maga jelentette be a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.

Mint hangsúlyozta, korrupt és romos állapotban lévő politikai rendszert örökölt, de mint fogalmazott, helyreállította azt a lincolni elvet, miszerint a kormánya népből vétetett, a nép választotta és a népért dolgozik. Leszögezte: a gazdaság remek állapotban van és mindenki az Egyesült Államokat irigyli.

 

A gyűlést Mike Pence alelnök nyitotta meg. Pence azt hangoztatta: Amerika visszatért és további négy évnyi Trump-kormányzásra van szüksége. Arról, hogy mekkora esélye van az újraválasztásának, a szakértők a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában beszélgettek.

 

A legtöbb elnököt még egyszer megválasztják

 

A nagy republikánus donorok feltehetőleg Trump mögé fognak állni, amikor az adományokat kell osztani – hangsúlyozta Magyarics Tamás Amerika-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki úgy látja, Trump konszolidálta a pozícióját.

 

Sokan vannak még versenyben az elnökségért, de valószínűleg 2-3 jelölt lesz igazán esélyes az elnökválasztáson – vélekedett. Arra a felvetésre, hogy a legtöbb elnök megkapta a bizalmat a második ciklusra is, Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő azt mondta, Trumpnak is legalább 50 százalék esélye van az újraválasztásra.

 

Mint mondta, a hivatalban lévő elnök, hacsak valamilyen kapitális hibát nem követ el, mindig előnyből indul a következő választáson, ami aztán általában realizálódik is.

 

Trump első jelölésekor még megoszlottak a republikánus donorok, most azonban a pártján belül nincs igazi vetélytársa, így mindenki, aki támogatni akarja a republikánusokat, Trump mögé állhat, ami nem csak anyagilag lehet fontos az elnök számára – fogalmazott.

 

Trump szembement az Obamacare-rel

 

Donald Trump korábbi kampányígéretei talán túlzóak voltak, amiket részben sikerült teljesíteni, ez az eredmény pedig Gyarmati István szerint jelentős, hiszen sok olyan dolgot is megígért, amit nem lehet 3-4 év alatt teljesíteni.

 

Magyarics szerint Trumpnak sikerült megállítani az Obamacare terjedését. A vetélytársai ugyan szeretnék még inkább kiterjeszteni, és ezt a kampányukba is beépítették. Obama intézkedése ott váltott ki ellenállást, amikor mindenki számára kötelezővé tette volna az egészségügyi biztosítás megkötését, aki pedig nem élt volna vele, büntetést fizetett volna. Az Obamacare sok embert terelt az állami egészségbiztosítók felé, de még mindig több millió amerikai maradt, aki csak magánbiztosítással rendelkezik – magyarázta.

 

Ugyanakkor – tette hozzá – nonszensz, hogy az amerikaiak kétszer annyit költenek egészségügyre, mint a németek vagy a franciák, ahol a rendszer jól működik. Ha a demokraták bal szárnyáról kerül ki Trump kihívója, a kérdés biztosan napirenden fog maradni, és akkor Trump nem söpörheti a témát a szőnyeg alá – mondta Magyarics .

 

A bevándorlók kellenek is meg nem is

 

Az Egyesült Államokba érkező bevándorlók nagyobbik része beilleszkedett, azonban legtöbbjük illegálisan érkező és ott tartózkodó migráns, akik ráadásul nehezen pótolhatók, hiszen olyan munkákat végeznek, amit az amerikaiak nem akarnak megcsinálni. Ha ez a 14 millió ember egyik napról a másikra eltűnne, az komoly fennakadásokat okozna – fogalmazott Gyarmati. Ugyanakkor – folytatta – az ott tartózkodásuk is probléma, hiszen illegálisan vannak az országban, ráadásul mindig jönnek újabb és újabb migránsok.

 

Amerikában hozzászoktak az emberek a közigazgatás megállásához, így nem okozott felháborodást a legutóbbi leállás. Trumpnak most lehetősége van némi manőverezésre és kommunikálhatja, hogy a falépítés nem működik, így megállapodott a mexikóiakkal, hogy ők állítsák meg a bevándorlást – mondta Gyarmati.

 

Trump keze ugyanakkor meg van kötve, hiszen a kormányzati sajátosságok miatt az elnök nem költekezhet kongresszusi felhatalmazás nélkül, a Kongresszus pedig január óta demokrata kézben van, akik élből megvétózzák Trump elképzeléseit  – reagált Magyarics Tamás.

 

Hozzátette: nyilvánvalóan nem a pénzösszegről folyt a vita; a fal építése politikai kérdéssé vált Trump elnök és a demokraták között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: