2009-11-22 22:49:40• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Jó eredményt ért el az RMDSZ

Jó eredményt ért el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a romániai államelnök-választáson, amelyen több exit-poll eredmény és az RMDSZ saját becslése szerint is Kelemen Hunor országosan négy százalék fölötti támogatottságnak örvend - mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen.

A szövetség marosvásárhelyi kampányközpontjában visszafogott ünnepi hangulatban Markó megköszönte Kelemennek a feszített iramú kampányt, amelynek során számtalan erdélyi településen megfordult. Markó szerint az RMDSZ jelöltje sikerrel közvetített olyan üzenetet, amely különbözött a többi jelöltjétől azzal, hogy más szemléletet kínált Románia jövőjéről.
Markó szerint a kampány nagyon jó és eredményes volt, figyelembe véve azt, hogy a rendszerváltás óta Romániában először tartották az elnökválasztást a parlamenti választásokétól eltérő időpontban. Ezzel arra utalt, hogy most az elnökválasztásnak kisebb súlya volt a magyarok számára, ugyanis jelöltjüknek semmi esélye nem volt arra, hogy Románia államfőjévé váljon.
Az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson az elnökjelöltek személye a parlamenti választásokon is "motorként" hatott saját pártjuk számára.
Markó szerint ilyen körülmények között a négy százalék fölötti eredmény "nagyon jónak számít".
A politikus rámutatott: a kampány folytatódik az RMDSZ számára, hétfőn már konzultálnak a román parlamenti pártok képviselőivel, keddre pedig összehívták az RMDSZ területi elnökeit és az RMDSZ ügyvivő testületét, a Szövetségi Állandó Tanácsot. Hangsúlyozta: ezen a héten mindenképpen meghozzák a döntést arról, hogy mit tesz az RMDSZ a második fordulóban, vagyis mire kéri majd a magyar választókat, miután elemzi a versenyben maradt jelöltek kínálatát. Az általános reform, az etnikumközi viszonyok és Románia jövendő stabilitása lesz a szempont - fűzte hozzá.
Az RMDSZ elnöke szerint a szövetségnek nem csorbult az alkupozíciója az első fordulóban elért eredménnyel, hiszen a magyarok szavazatai döntőek lehetnek a második fordulóban, amikor nagyon szoros eredmény várható a versenyben maradt első két jelölt között. Markó becslése szerint legfeljebb négy százalékon fog múlni az, hogy melyikük diadalmaskodik.
A szövetség kampányközpontjában, a választási eredmények első becsléseinek közzététele után Kelemen Hunor az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: reméli, hogy inkább 5 százalék felé fog közelíteni az eredménye. Kelemen megköszönte a rá adott szavazatokat, és gratulált az első két helyen végzett jelöltnek.
Kifejtette: meggyőződése szerint a második forduló előtt sem Traian Basescu, sem Mircea Geoana nem hallgathat tovább az etnikumközi viszonyokról és a kisebbségi kérdésről. Ebben a témakörben ugyanis nem foglaltak állást az első forduló előtt. Kelemen szerint "mélyreható államreformot" kell elindítania Románia következő államfőjének, akinek a magyar közösség problémáira is megoldást kell nyújtania.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: