2012-06-27 16:15:53• hírek • Kocsis Zoltán

Jó ajánlat esetén eladná a Pannóniát Tantas

Vasile Tantas
Vasile Tantas

Sanyarú sorsra jutott az utóbbi években Szatmárnémeti városának szimbolikus épülete, az egykor Pannónia szálló. A lehulló vakolatok, töredező domborművek, betört ablakok, tönkrement redőnyök igen lehangolóan hatnak. Noha a helyzet évek óta nem változik, az ingatlan állaga pedig folyamatosan romlik, Vasile Tantas állítja: van megoldás a tarsolyában.

Az avasi üzletember még a 2000-es évek közepén kezdett hozzá az egykori szálló, amint ő fogalmaz, felújításához. Emlékezhetünk rá, nagy port kavart amikor a Ruha István átjáró homlokzatát egy álmennyezettel építette be. Ezt végül el kellett bontania, ám a műveletek nyomai a mai napig nyílt sebként tátonganak, emlékeztetve tevékenységéről.

Néhány hónapja felmerült, hogy tulajdonosa megválna a Pannónia szállótól. A nem egyértelmű ajánlat és a magas felújítási költségek miatt sem a kulturális minisztérium, sem a helyi és a megyei önkormányzat nem kívánt élni az elővásárlási jogával. Tantas a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy megfelelő ajánlat esetén most is kész lenne eladni az épületet. Hogy ez mekkora összeg, azt nem pontosította, elárulta azonban, hogy tárgyalást folytat egy közel-keleti üzletemberrel.

„Nagy hibát követtem, amikor a Pannóniával párhuzamosan belevágtam a strand felújításába is. Akkor még jól mentek a vállalkozásaim, ám a 2008-as válság hatásaira nem számítottam", jelentette ki.

Tantas optimistán nyilatkozott arra az esetre is, amennyiben nem tudja eladni az épületet. „Ha a strand elkészül, akkor minden energiámat a Pannóniára fordítom majd, ahol eddig is sokat költöttem már". Az üzletember tervei szerint legkésőbb 2013-ra teljesen befejeződik a strand modernizálása. Becslése szerint körülbelül öt millió euróra van szüksége ahhoz, hogy a Pannónia ismét a régi pompájában tündököljön.

Valószínűleg valamennyi szatmári lakos aggodalmát fejezzük ki azzal, ha azt mondjuk: reméljük, nem lesz késő. Ne feledjük: egy olyan épületről van szó, amelynek a makettje az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon második díjat nyert!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: