2012-04-17 09:58:06• hírek • MTI

Jim Yong Kim a Világbank új elnöke

A Világbank hétfőn 12. elnökévé választotta az amerikai Jim Yong Kim népegészségügyi szakembert, akit Barack Obama amerikai elnök jelölt erre a posztra.

Az 52 éves, koreai születésű Kim a nigériai pénzügyminiszterrel, Ngozi Okonjo-Iwealával szemben nyerte el a posztot. Jose Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügyminiszter pénteken visszalépett a jelöltségtől.
Kim, aki jelenleg a Dartmouth College igazgatója, július 1-jén lép a leköszönő Robert B. Zoellick elnök helyébe. Megbízatása öt évre szól.

Kim az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Kanada, valamint több feltörekvő gazdaság, köztük Oroszország, Mexikó és Dél-Korea támogatására támaszkodott. A Világbank korábbi elnökeinek megválasztásával ellentétben a hétfői voksolás nem volt egyhangú a 25 tagú kormányzó tanácsban.

Az intézmény 1944-ben történt megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be. Az új bankelnök az elődjeivel ellentétben nem politikus, bankár, vagy diplomata.

Barack Obama amerikai elnök március 23-án jelentette be Jim Young Kim jelölését a Világbank élére. Az orvosi diplomával rendelkező, Dél-Koreában született Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt.

A 187 tagállammal rendelkező Világbank fő célja a szegénység leküzdése és a fejlődés előmozdítása. Az ENSZ szakintézménye az infrastrukturális projektjeikhez finanszírozást kereső országok fő fejlesztési hitelforrása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: