2012-03-18 09:17:19• hírek • Mti/Szatmár.ro

Jenson Button nyerte az idénynyitót

A McLaren pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idénynyitó viadalát, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjat.

A második helyen a vb-címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) végzett, míg a harmadik Button csapat- és honfitársa, Lewis Hamilton lett.

A 2009-es világbajnok Button a start után azonnal megelőzte az első rajtkockából induló Hamiltont és előnyét végig megtartva nyerte meg a viadalt. A 32 éves szigetországi pilóta pályafutása 13. futamgyőzelmét szerezte meg.

A negyedik helyen az ausztrál Mark Webber (Red Bull), míg az ötödiken a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) végzett. A 2007-ben a Ferrarival vb-győztes finn Kimi Räikkönen, aki kétéves kihagyás után tért vissza, a hetedik lett a Lotusszal.

Gond nélkül lezajlott a rajt, Button remek manőverrel, azonnal megelőzte csapattársát, Hamiltont, a német Michael Schumacher (Mercedes) feljött a harmadik helyre. Sebastian Vettel is nagyon igyekezett, a második kör végén Button, Hamilton, Schumacher, Vettel és Nico Rosberg (német, Mercedes) volt a sorrend az élbolyban.

A tizedik körig változatlan volt a helyzet az élen, ám ezt követően a hétszeres világbajnok Schumacher autója meghibásodott, lelassult és a többiek elsuhantak mellette. Ezzel Button és Hamilton mögött a címvédő Vettel, aztán Rosberg és Alonso robogott.

Az élről Button állt ki elsőnek kerékcserére, majd nem sokkal később Vettel is követte. Egy körrel később Hamilton is a boxutcában járt.

Féltávnál változatlanul Button vezetett, aztán Hamilton, Vettel, Alonso, Rosberg és Webber következett. Räikkönen a nyolcadik volt a Lotusszal.

Az orosz Vitalij Petrov (Caterham) autójának kormányműve a 37. körben meghibásodott, és olyan rossz helyen állt le, ami zavarta volna a versenyt, ezért beküldték a biztonsági autót. A Safety Car a 42. körben hagyta el a pályát. Az élen Button haladt, majd Vettel, Hamilton, Webber és Alonso következett.

A biztonsági autó bejövetele miatt összerázódott a mezőny, Vettel ugyan kissé megközelítette Buttont, de a brit pilóta biztosan tartotta első helyét.

Öt körrel a leintés előtt változatlan volt a helyzet az élbolyban. A zárás előtti pillanatokban az addig remekül autózó venezuelai Pastor Maldonado megcsúszott, összetörte a Williamst és nem sokkal a cél előtt, a hatodik helyről kiesett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: