2011-08-25 14:06:24• hírek • MTI

Jelentősen nőtt a bevándorlók száma Nagy-Britanniában

Tavaly 21 százalékkal nőtt a nettó bevándorlás Nagy-Britanniában, miután 239 ezerrel több ember érkezett az országba, mint ahányan elhagyták azt - derül ki a brit statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból.

2009-ben még 198 ezerrel haladta meg a bevándorlók száma a kivándorlókét. A bevándorlók nagy része az Európai Gazdasági Térség országaiból érkezett. A Nagy-Britanniába érkezők elsősorban tanulási szándékkal választják az országot, tavaly 228 ezer tanuló jött Nagy-Britanniába, háromnegyedük az Európai Unión kívüli országokból.
A statisztikai hivatal által közzétett adatok azt mutatják, hogy 110 ezer azoknak a száma, akik kifejezetten munkavállalási szándékkal érkeznek az országba, és ez az érték hat éve nem volt ilyen alacsony. Továbbá három éve nem volt ilyen alacsony az országot munkavállalás miatt elhagyók száma sem: idén 179 ezren kezdtek el dolgozni külföldön.

Mint a BBC közölte, a kivándorlók többsége azért hagyja el hazáját, mert külföldön jobb munkalehetőséget talált. Az, hogy a kivándorlók száma csökkent, elsősorban azt mutatja, hogy a világgazdasági helyzet romlott, és az emberek máshol sem találnak jobb munkalehetőséget, mint Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal szerint tavaly mintegy 575 ezren érkeztek az országba kifejezetten azzal a szándékkal, hogy hosszú távon is itt maradnak, és 2009-ben ez az érték valamivel alacsonyabb, 567 ezer volt. Ugyanakkor jóval kevesebben, 371 ezren hagyták el az országot a hosszú távú külföldi tartózkodás tervével, ami hatéves mélypontot jelent.
A brit kormány korábban közölte, "több tízezerrel" csökkenti a nettó bevándorlást 2015-re. Igaz, tavaly még csak hat hónapot volt hatalmon a jelenlegi kormánykoalíció, így kevesebb befolyása lehetett a most nyilvánosságra hozott adatok alakulására.

Londoni városnézés - a levegőből

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: