2013-11-25 17:44:31• hírek • Kocsis Zoltán

Jelentősen emelné a piaci díjakat Szatmárnémeti

Szatmárnémeti piacain alkalmazott díjak és tarifák közül nyolcat is megemelne a Közterület-fenntartó szolgálat 2014-ben. Van olyan illeték, amelynek a kétszeresét kellene majd kifizetnie a piaci árusnak, amennyiben az emelés életbe lép.

A polgármesteri hivatal égisze és a városi tanács felügyelete alatt működő szolgálat idén tavasszal alakult és azóta bír jogi személyiséggel. Feladata többek között az Olimpia-stadion, a városi temetők, a fizetéses parkolóhelyek mellett a piacok adminisztrálása. A négy élelmiszerpiac mellett a szolgálat üzemelteti az ócskapiacot is.

Az idei esztendőben az utóbbi évtizedekben nem látott mértékű beruházásokat hajtottak végre Szatmárnémeti élelmiszerpiacain. A Szamos- és Nagypiacon modernizálták a tejcsarnokot, szigetelték, légkondicionáló berendezésekkel látták el. A Kispiacon mindemellett bővítették a is csarnokot, lecserélték az évtizedes, rozsdaette bádogasztalokat, újraaszfaltozták a talajt. Következik tavasszal a 17-es lakónegyed piacának teljes felújítása, ahová tejcsarnokot építenek, megcsinálják a kanalizálást.

Mindezen fejlesztésekről hírül adván egyik olvasónk némileg pesszimistán (nevezzük talán realistának) meg is kérdezte: vajon az árusoknak mennyivel kell majd mindezért többet fizetniük? Nos, a Közterület-fenntartó szolgálat terve hétfő délután jelent meg a polgármesteri hivatal oldalán. Az önkormányzat mindezt közvitára bocsátja, majd a végső verzió bekerül a város 2014-es évi költségvetésébe. Amennyiben ezt a tanács elfogadja, akkor a piacon árulóknak nyolc díj esetében is többet kell majd fizetniük.

Hogy pontosan miért mennyit kell most fizetni és menyit szeretnének kérni 2014-ben? Íme a lista:
1. helyfoglalás szerződés alapján: eddig napi 1,4 lejbe került egy négyzetméter, jövőre 2,50 lejbe kerülhet
2. az asztal használati díja élelmiszerpiacon: eddig napi 1,50 lejbe került négyzetmétere, jövőre 2,5 lejbe kerülhet
3. őstermelői igazolvány: eddig havi 78,83 lejbe került négyzetmétere, jövőre 136,87 lejbe kerülhet
4. egyéb, nem élelmiszer jellegű termékek árusítása esetén: eddig napi 2,50 lejt kellett fizetni négyzetméterenként, jövőre 3 lejt kellhet
5. egyszeri foglalási díj gazdasági társaságok számára: eddig havi 105,12 lejt kellett fizetni egy négyzetméterért, ezentúl 150, 66 lejt kellhet
6. az ócskapiacon eddig 1,5 lejt kellett fizetni naponta egy négyzetméterért, jövőre ez 3 lej lehet
7. Állatok esetében:-
kisállatok, szárnyasok: eddig 0,75 lejt kellett fizetni egy darab után, 2014-ben ez 1 lej lehet
juhok, kecskék: jövőre három lejt kellhet fizetni darabonként
juhok feláldozása: egy darab után 15 lejt kellhet fizetni
8. karácsonyfa, egyéb fák: idén 1,5 lejt kell fizetni naponta egy darabért, a jövőben azonban napi 40 lejbe kerülhet egy fülke

Mivel mindez egyelőre csak közvitára van bocsátva, mindenki elmondhatja ezzel kapcsolatos véleményét a polgármesteri hivatal honlapján, de mi is kíváncsiak vagyunk Olvasóink véleményére, amelyet hozzászólásként oszthat meg velünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: