2012-03-30 22:16:14• hírek • MTI

Jelentős változásokról döntött a FIFA

fotó: fifa.com
fotó: fifa.com

Számos a futball jövőjét befolyásoló döntést hozott pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága zürichi ülésén, így határozott a versenynaptár változtatásáról, százmillió dolláros biztosítási alap létrehozásáról, illetve az U23-as játékosok kötelező elengedéséről az olimpiára.

A FIFA biztosítási alapja jelentős változást hozhat a jelenlegi helyzethez képest, szeptember elsejétől ugyanis nem a kluboknak kell majd állniuk a válogatott meccseken megsérülő játékosaik kezelésének költségeit. Az európai szövetség (UEFA) már korábban bejelentette egy 55 millió eurós alap létrehozását az idei Eb-re.

Szintén az európai klubok érdekeinek megfelelő döntés született a versenynaptárt illetően. Kikerülnek abból a februári és augusztusi önálló, egymagukban álló barátságos meccsek, s a 2015 és 2018 közötti időszakban kétéves periódusokban kilenc duplameccses hely lesz, amikor egymást követő három-négy napon két mérkőzést játszanak a nemzeti csapatok.

A FIFA vezető testülete arról is döntött, hogy az egyesületeknek kötelező lesz elengedniük U23-as játékosaikat a londoni nyári játékok futballtornájára annak ellenére, hogy az olimpia nem szerepel a sportág hivatalos versenynaptárában.

Szintén határozat született az etikai bizottság átalakítására vonatkozóan. A testület a jövőben két részből fog állni, az egyiknek a vádemelés, másiknak a bíráskodás lesz a feladata. Szintén a szervezeti reformok közé tartozik, hogy a végrehajtó bizottságnak legalább egy női tagja lesz.

Az ülésen az is kiderült, hogy a FIFA 36 millió dolláros nyereséget produkált 2011-ben, megtakarításai pedig 1,293 milliárdra nőttek.

A most hozott döntéseket még jóvá kell hagynia a FIFA kongresszusának, amelyet május 24-25-én, Budapesten rendeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: