2011-09-22 13:04:07• hírek • Poti Orsolya

Jelentős változások az adózásban

A Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság és a Szatmár Megyei Ipari- és Kereskedelmi Kamara gyűlésre hívta meg a szatmári vállalkozások képviselőit, azért, hogy nekik is részletesen bemutassák az adózásban bekövetkezett jelentős változásokat.

Az érdeklődés nagy volt, ugyanis több mint ötven vállalkozó jelent meg szeptember 22-én a tájékoztató ülésen. A bemutatót Dan Maier, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság vezetője nyitotta meg, majd Angela Marinescu aligazgatóval és Daniela Culic, az Ipari- és Kereskedelmi Kamara vezetőjével közösen ismertette a kormány módosítását az adózást illetően.

Dan Maier elmondta: a következő adózási évtől megszűnik a munkavállaló éves adózási kivonata és változott az úgynevezett 390-es bevallás leadásának időpontja. Eddig minden hónap 15-ig kellett elszámolni vele, ez az időpont 26-ig tolódott ki. Változott a büntetés is: eddig a tevékenység értékének 2%-ával büntették azt, aki elmulasztotta kötelezettségeit. A büntetés összege ezt követően 1000 és 5000 lej között lesz majd mulasztás miatt, 500 és 1500 lej között pedig, amennyiben hibás vagy nem teljes a dokumentáció.

Az egyik legfontosabb változtatás az, hogy amennyiben valamelyik kereskedelmi szereplő az idei év végéig kifizeti adóhátralékait és annak kamatait, akkor már nem kell késedelmi büntetést fizetnie. Amennyiben csak jövő év júniusáig tudják kifizetni a hátralékot, akkor is megmenekülnek a késedelmi büntetés 50 százalékától.

Az adóbevallás elmulasztása terén is komoly módosítás történt, ennek esetén a helyi adóhivatal minősíti majd inaktívnak az érintett gazdasági szereplőt. Az inaktívvá nyilvánítás három hónapi elmaradás után következik. Amennyiben az érintett szeretne ismét aktív tag lenni, akkor ki kell fizetnie a meglévő hátralékait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: