2013-10-31 17:53:14• hírek • Szatmár.ro

Jelentős átalakuláson kell átesnie a tanügynek

Szakszervezeti vezetők és az RMDSZ parlamenti képviselői is egyetértettek: a kormány kerüli a komoly feladatokat.

Csütörtök délben a Szatmár Megyei Tanács nagy gyűléstermében tartották meg az ehavi Szociális párbeszéd-ülést, amelyen szakszervezeti vezetők mondták el problémáikat a prefektusnak, hogy az továbbítsa ezeket a kormány felé. A szakszervezeti vezetők a problémák tálalása mellett nem kímélték a kormányt: volt olyan is, aki hevesen bírálta a 70 százalékos többséggel rendelkező kormánykoalíció eddigi munkáját.

1000 lejes minimálbért!

Az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés képviselője, Vasile Darle azt kérte, hogy 2014-ig a minimálbért a kormány emelje 1000 lejre. Ennek pozitív következményeiként az adócsalás csökkenését, a belső fogyasztás növekedését mondta, de az emelésnek köszönhetően például kevesebb fűtés-támogatást kellene kiadni, ezzel is megtakarításokat eszközölhetne a kormány. Darle továbbá átadott egy 21 pontot tartalmazó listát is a prefektusnak, illetve a jelenlevő parlameti képviselőknek - Kereskényi Gábornak, Erdei D. Istvánnak és Octavian Petricnek -, amely a társadalmi párbeszéd törvényében kért változásokat tartalmazta.

Elfogadható fizetéseket a tanügybe!

A SIP tanügyi szakszervezetet képviselő Ioan Dragan elmondta: egy héttel ezelőtt Szatmárnémetiben, a prefektúra előtt tiltakoztak a tanügyben uralkodó áldatlan állapotok ellen, november 4-én pedig Bukarestben fognak kiállni követeléseikért.

Ezek között szerepel egyebek mellett a tanulók száma alapján kiosztott támogatás rendszerének megváltoztatása, az iskolákban dolgozók ingázási-költségeinek a megtérítése, és az iskolai kisegítő személyzet ledolgozott éveinek a figyelembevétele is a fizetés kiszámolásakor. Dragan szerint változtatni kell a kezdő tanárok bérezésén is, hiszen a pályakezdők fizetése alig haladja meg a minimálbért, emiatt pedig nagyban csökken a szakma vonzereje. Kérik azt is, hogy az oktatásra a nemzeti össztermék 6 százalékát költsék, hiszen ennyire lenne szükség a minőségi munkához. Ehhez képest a támogatás jelenleg a GDP 3,2 százaléka. A szakszervezet kéri a tanügyön belüli bürokrácia leépítését is - Dragan elmondása szerint például a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumban  összesen 104 féle tanács, bizottság működik.

A kormány kerüli a megoldásra váró komoly gondokat

Erdei D. István RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint sok megalapozott kérés szerepel a szakszervezetek által prezentált követelések között. Valószínű, hogy a tanügyre költött nemzeti össztermék aránya növekedni fog, de a kormány több mint bizonyos, hogy 4 százaléknál többet nem költ majd oktatásra. Erdei kritizálta a kormányt, mondván: nem foglalkoznak olyan megoldásra váró ügyekkel, mint a regionalizáció vagy a választási törvény, sőt, a jövő évi költségvetés elkészítését is hanyagolják - pedig annak október 31-ig el kellett volna készülnie.

Kereskényi Gábor szerint a kormánynak olyan intézkedéseket kellene hoznia, amivel a nagy profittal rendelkező multinacionális vállalatokra lehetne komolyabb adóterheket kivetni, az egyszerű emberek életét pedig megkönnyíteni. Példaként a magyar kormány intézkedéseit említette, amely a multik és a mobilszolgáltatók megadóztatásával jut plusz bevételhez. A román kormánynak komolyabban kellene fellépnie a feketegazdaság ellen is - mondta a parlamenti képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: