2010-11-05 14:35:00• hírek • Szatmár.ro

Jelentkezhetnek az oltásra

Még mindig igényelhető a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes oltás Szatmár megyében.

A tavalyi, második kampánykudarcot követően, amelynek oka főként a nem megfelelően tájékoztatott lakosság, az Egészségügyi Minisztérium százszázalékosan kiterjesztette már márciusban azoknak a körét, akik kérhetik a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes oltást. Így tehát nem csupán az iskolások és a 12-24 év közötti fiatal nők, hanem bárki igényelheti a vakcinát a nőgyógyászánál és a családtervezési központokban is. A 24 éven felüli hölgyek esetében az immunizáláshoz a nőgyógyász ajánlása szükséges.

A méhnyakrák igen nagy számú nőt érint: évente 500 ezer új esetet diagnosztizálnak, a betegek 30 százaléka pedig 15 és 44 év közötti. Romániában az elmúlt évben naponta öt, azaz több mint 1800 nő hunyt el méhnyakrákban, ami 6,3-szor magasabb arány, mint az Európai Unió többi országaiban. Európa-szerte 18 percenként szedi áldozatát ez a borzasztó betegség. A humán papillomavírus több mint 95 százalékban felelő a méhnyakrákért, amely a nők körében a rendszeres szűrés terjedése ellenére még mindig a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a világon, megyénkben pedig az első helyen áll.

A nőgyógyász szakorvosok egyébként nem győzik hangsúlyozni, hogy az oltással, a rendszeres nőgyógyászati szűréssel szinte százszázalékosan kivédhető a halálos kór.

Az oltás három adag vakcina beadását jelenti, meghatározott időintervallumok betartásával. A vakcina nem tartalmaz sem élő-legyengített, sem elölt vírusokat, csupán a vírus egyik fehérjekomponensét - ezt hasonló módszerrel állítják elő, mint a cukorbetegség kezelésére használt inzulint. Ez a fehérje nem okoz fertőzést, sem rákot, hanem beindítja a szervezet immunitását, melynek következtében kialakul a védettség a HPV-fertőzéssel szemben.


Még mindig lehet igényelni az oltásokat
Még mindig lehet igényelni az oltásokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: