2013-09-27 14:09:25• hírek • Kocsis Zoltán

Indul az Élet a környezetért, élet az emberért

A CCR Logistics Systems az 1998-ban Németországban alakult CCR Rebat romániai anyavállalata. A CCR Rebat elsősorban elemek és elektronikus hulladékok újrahasznosítására szakosodott. Jelenleg 25 országban működik Európában, Ázsiában és az Amerika Egyesült Államokban.

Regionális mozgalommá nőtte ki magát a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség „Élet a környezetért, élet az emberért" oktató, nevelő jellegű versenye. Az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett megmérettetésen a hagyományos résztvevőnek számító Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett részt vesz Kolozs, Máramaros, Bihar, Szilágy és Beszterce-Naszód megye is, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

A versenyt állandó témaként végigkíséri a szelektív hulladékgyűjtés, ám minden évben van egy speciális tematikája is. A tavaly a parlagfű irtása volt, idén pedig a diákok soraiban végzett közvélemény-kutatás eredményének köszönhetően az ökoturizmus lesz.

A hat résztvevő megyében a következő héten írják alá az együttműködési megállapodást a helyi környezetvédelmi ügynökség és tanfelügyelőség vezetői. Az általános és középiskolák október 7-14. között adhatják le jelentkezésüket a helyi környezetvédelmi ügynökséghez. A tavaly Szatmár megyében 42, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 25 tanintézmény vett részt a megmérettetésen. Minden csapatban három diák és egy pedagógus kaphat helyet. Utóbbiak október 25-ig kapják majd meg a tananyagot, abból kell majd felkészíteniük a versenyzőket a december 2-13. között sorra kerülő megyei döntőkre. Itt a CCR Logistics Systems sportfelszerelésekkel jutalmazza majd a legügyesebbeket, minden megye három legjobb általános- és középiskola csapata pedig továbbjut a nemzetközi döntőre, melynek Szatmárnémeti ad otthont 2014. június 5-én.

A döntőbe jutott csapatoknak egy speciális feladattal is készülniük kell. Tetszés szerint ki kell választaniuk egy térséget, amelynek meg kell álmodniuk az ökoturizmus szabályai szerinti fejlesztését - minderről ráadásul egy makettet kell készíteniük. A nemzetközi fináléban legjobban szereplő csapatok (általános iskolások számára ez első három helyezett, a középiskolások között pedig a nyertes) tagjai egy hetes ingyenes táborozáson vehetnek részt a jelenleg épülő, 750.000 euróba kerülő nagytarnai ökotáborban. Ugyancsak eljut ide az a trió is, amelynek tagjai a közel egy év alatt a legtöbb újrahasznosítható hulladékot (papír, műanyag, üveg, elektronikus hulladék, elemek, akkumulátorok) gyűjtik össze.

A tavaly csak az elektronikus hulladékból közel 13 tonna gyűlt össze, ami messze a legtöbb azokat az akciókat figyelembe véve, amelyekben a CCR Logistics Systems országszerte részt vett. „Ez bizonyítja legjobban a mozgalom sikerességét. Példaértékű az az együttműködés, ami a CCR és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség között zajlik és ez a siker egyik legfőbb oka", jelentette ki Sorin Parcolabu, a CCR Logistics Systems képviselője. „Számunkra nagyon fontos a gyerekek képzése, hogy megtanulják mi a helyes hozzáállás a hulladékgazdálkodás terén. Örülünk, hogy ezt a remek programot regionális szintűre ki tudtuk bővíteni. Az lenne azonban az ideális, ha országos szintű lenne", tette hozzá. A vállalat immár negyedik éve támogatja a programot, a tavaly közel 20.000 eurót fordított a gyűjtéshez szükséges logisztika megteremtésére és a díjakra, ám Parcolabu elmondása szerint a Münchenben székelő anyacég vezetői nagyon elégedettek voltak az eredménnyel.

A sajtótájékoztató végén a 6-os Számú Óvoda nagycsoportos gyerekei egy kis műsorral lepték meg a jelenlévőket. Az 5-6 éves csöppségek környezetvédelmi tematikájú énekekkel és versekkel rukkoltak elő magyar és román nyelven.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: