2013-10-11 15:19:24• hírek • Kocsis Zoltán

Jelentkezhetnek az iskolák az Élet a környezetért, élet az emberért versenyre

A tavaly csak az elektronikus hulladékból közel 13 tonna gyűlt össze, ami messze a legtöbb azokat az akciókat figyelembe véve, amelyekben a CCR Logistics Systems országszerte részt vett. 

Október 11-én, a Kossuth-kertben található Zöld Házban hivatalosan is megkezdődött az „Élet a környezetért, élet az emberért" környezetvédelmi vetélkedő nyolcadik, a 2013-2014-es tanévet kísérő kiírása. A verseny történelmében először nem csak Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolák vehetnek részt a megmérettetésen.

Amint azt Békéssy Erzsébet, a főszervező Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, az észak-nyugati fejlesztési régió megyéi közül egyedül Szilágy nem kíván részt venni a programban - Kolozs, Máramaros, Bihar és Beszterce-Naszód viszont elfogadta a meghívást.

A sajtótájékoztatón részt vett Költő Zoltán, Csengersima polgármestere és Homoki Tamás, a határ menti település önkormányzatának képviselője is. Utóbbi elmondta, a csengersimai iskolák korábban nem vettek részt a versenyen, ám a következő tanévtől egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a környezettudatos nevelésre. „A csengersimai önkormányzat fontosnak tarja a környezetvédelmet a régióban, ezért igyekszik népszerűsíteni ezt a versenyt a járásban. A program lehetőséget nyújt a határ menti kapcsolatok, az együttműködés mélyítésére is", fogalmazott Homoki.

Az „Élet a környezetért, élet az emberért" vetélkedő állandó támogatója volt a megyei tanfelügyelőség is, melynek képviseletében Mariana Sasaran méltatta az elmúlt nyolc év alatt tapasztalt remek együttműködést. Örömének adott hangot, amiért évről évre több iskola vesz részt a versenyen, amelynek érdekesebbnél érdekesebb témái vannak. Fontosnak tartja, hogy idén egyéb erdélyi megyék is csatlakoznak, jelentős tapasztalatszerzési és ismerkedési lehetőséget biztosítva.

A diákok soraiban végzett közvélemény-kutatást követően idén az ökoturizmus lesz a verseny központi témája. Emellett továbbra is folytatódik majd az elektronikus hulladékok, továbbá a papír, az üveg és a műanyag begyűjtése.

A hat résztvevő megyében pénteken indult útjára a verseny. Az általános és középiskolák október 14-ig adhatják le jelentkezésüket a helyi környezetvédelmi ügynökséghez. A tavaly Szatmár megyében 42, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 25 tanintézmény vett részt a megmérettetésen. Minden csapatban három diák és egy pedagógus kaphat helyet. Utóbbiak október 25-ig kapják majd meg a tananyagot, abból kell felkészíteniük a versenyzőket a december 2-13. között sorra kerülő megyei döntőkre. Itt a CCR Logistics Systems sportfelszerelésekkel jutalmazza majd a legügyesebbeket, minden megye három legjobb általános- és középiskola csapata pedig továbbjut a nemzetközi döntőre, melynek Szatmárnémeti ad otthont 2014. június 5-én.

A döntőbe jutott csapatoknak egy speciális feladattal is készülniük kell. Tetszés szerint ki kell választaniuk egy térséget, amelynek meg kell álmodniuk az ökoturizmus szabályai szerinti fejlesztését - minderről ráadásul egy makettet kell készíteniük. A nemzetközi fináléban legjobban szereplő csapatok (általános iskolások számára ez első három helyezett, a középiskolások között pedig a nyertes) tagjai egy hetes ingyenes táborozáson vehetnek részt a jelenleg épülő, 750.000 euróba kerülő nagytarnai ökotáborban. Ugyancsak eljut ide az a trió is, amelynek tagjai a közel egy év alatt a legtöbb újrahasznosítható hulladékot (papír, műanyag, üveg, elektronikus hulladék, elemek, akkumulátorok) gyűjtik össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: