2014-05-06 17:58:01• hírek • Szatmár.ro

Jelen lesz-e az erdélyi magyarok ügye Európában?

,,Május 25-én nem csupán arról fogunk dönteni, hogy ott lesz-e az RMDSZ az Európai Parlamentben, hanem arról is, hogy az erdélyi magyarság ügye jelen lesz-e Európában, ott, ahol a rólunk szóló döntések 80 százaléka megszületik" - fogalmazott Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje kedd délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyet a Kolozs Megyei RMDSZ székházában László Attila szenátorral és Vákár Istvánnal, a Kolozs Megyei Tanács alelnökével közösen tartottak.

Sógor Csaba elmondta: útjuk első harmadában, az elmúlt 11 napban 2500 kilométert tettek meg és 71 településre látogattak el. Tarisznyával járja az országot azzal a szándékkal, hogy azokat az értékeket, amelyeket a romániai magyarság fontosnak tart, jelképesen összegyűjtse, és lehetőségeihez mérten elvigye Brüsszelbe.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje elmondta: kampányútjuk során annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy miért kell Erdélyt Európában is megmutatni, miért kell magyar érdekeinket Brüsszelben is érvényre juttatni. ,,A politikában akkor lehet eredményeket elérni, ha meg tudjuk szerezni magunknak a fele plusz egy szavazatot. Ez nem csupán Bukarestben, hanem Brüsszelben is így működik. Ahhoz, hogy számunkra fontos döntésekben, a mezőgazdasági támogatás kapcsán vagy kisebbségvédelmi témákban nyugati partnereink a mi érdekeinknek megfelelően szavazzanak, ismerniük kell bennünket, mert akkor jobban megértik sajátos helyzetünket" - hangsúlyozta Sógor Csaba. Az EP-képviselő arra is kitért, Kolozsvár számára nagyon nagy lehetőséget jelent az Európai Ifjúsági Fővárosa cím, amelyet 2015-re vonatkozóan elnyert. ,,Jövő évben Kolozsvárra és ezáltal Erdélyre irányul Európa figyelme. Az Európai Ifjúsági Főváros cím az európai értékekről, a sokszínűségről és soknyelvűségről is szól. Abban bízunk, hogy ez a cím hozzásegíti Kolozsvárt ahhoz, hogy ne csupán a turisták miatt, hanem az itt élők kedvéért is példát mutasson a kultúrák együttéléséből" - fejtette ki Sógor Csaba.

Vákár István arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdélyi magyarságnak bölcsen kell döntenie a május 25-i választásokon. ,,Hiszem, hogy az erdélyi magyarok pozitívan értékelik mindazt a munkát, amelyet európai parlamenti képviselőink végeztek és érzik a többszintű képviselet fontosságát" - hangsúlyozta. László Attila szenátor azt emelte ki: rajtunk áll a döntés, hogy hány magyar képviselőt juttatunk Brüsszelbe. ,,Romániának mindenképpen lesz az Európai Parlamentben 32 képviselője. Számunkra nem mindegy, hogy lesz-e magyar ember közöttük, mert ha nem vagyunk ott, akkor a mi érdekeinkért senki sem fogja felemelni a hangját" - mutatott rá az RMDSZ-es szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: