2008-01-22 11:29:44• hírek • Szatmar.ro

Jégbezárt aktív vulkán az Antarktikán

antarktikaBrit kutatók aktív vulkánra bukkantak az Antarktika jégtakarója alatt.
Egy geológiai értelemben fiatal vulkánra bukkantak brit kutatók az Antarktikán, egy jégnyelv alatt. A jeges kontinens nyugati oldalán, a Hudson-hegységben található vulkán legutóbbi kitörése mintegy kétezer évvel ezelőtt mehetett végbe.

Hugh Corr és David Vaughan, a Cambridge-ben lévő Brit Antarktika Felmérés (British Antarctic Survey) kutatói egy három évvel ezelőtti légi felvétel elemzése során a Hudson-hegységben fedezték fel az eddig ismert első jég alatti vulkánt, a Pine Island-gleccser közelében. A radarfelvételek adataiból arra következtettek, hogy a jég a felszín alatt vulkáni hamuréteget tartalmaz, amely egy viszonylag fiatal vulkánkitörésből származik – írja a szerzőpáros a Nature Geoscience című szaklapban közzétett cikkben.

A két brit kutató szerint nagy mennyiségű vulkáni anyag került a felszínre a területen végbement vulkánkitörés során. i.e. 300 körül. Valószínűleg ez volt a legnagyobb vulkánkitörés az Antarktikán az elmúlt mintegy tízezer évben. A kitörés feltehetőleg átolvasztotta a jeget, és egy 12 kilométer magas hamu- és gázoszlopot hozott létre. A felhőből kiülepedő hamu hatalmas területet borított be.

A kutatók úgy becsülték meg a vulkánkitörés idejét, hogy összehasonlították a hamuréteg feletti jégvastagságot a feltételezett jégnövekedési ütemmel. Ezek természetesen még csak megközelítő adatok, de a kutatók remélik, hogy a közeljövőben közvetlen méréseket is végezhetnek, vagyis fúrásmintát vehetnek a jégből.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: