2015-07-07 16:40:40• hírek • MTI

Javultak az érettségi eredmények Romániában

Sikeresen érettségizett idén a vizsgára jelentkezők kétharmada Romániában, ami jelentős javulás az előző évek eredményéhez képest, de nagyok a különbségek az egyes megyék között - derült ki az eredmények közzététele után kedden.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező térségek közül Kolozs (82 százalék) és Szatmár (73 százalék) megyében volt a legnagyobb a sikeresen érettségizők aránya, míg Hargita megyében a jelentkezők alig több mint fele (54 százalék) ment át a vizsgán.

Király András, a bukaresti szaktárca kisebbségi oktatásért felelős államtitkára a jelentős eltéréseket az MTI-nek azzal magyarázta, hogy egyes középiskolák eleve nem engedték vizsgázni (év közben megbuktatták) a felkészületlen diákokat. Az országos átlag javulását az államtitkár annak tulajdonította, hogy a diákok kezdik komolyan venni az érettségit.

Arra a kérdésre, hogy milyen arányban tudnak anyanyelvükön továbbtanulni a magyarul érettségizők Romániában, Király András azt mondta: a 6200-6300 sikeresen érettségiző magyar diák csaknem felét "felszippantja" a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, amely csaknem 2900 magyar tannyelvű helyre várja a felvételizőket. Jelentős kínálattal rendelkezik a magyar állami támogatással működő Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is: ez utóbbi például idén új szakkal, a Sepsiszentgyörgyön beinduló agrármérnöki szakkal bővül - tette hozzá.

Király András rámutatott: vannak olyan magyar végzősök, akik anyagi megfontolásból inkább a városukban működő egyetemeken románul folytatják tanulmányaikat, sokan pedig külföldi - magyarországi, angliai, vagy éppenséggel amerikai - egyetemekre felvételiznek.

Az MTI kérdésére, hogy hátrányosan érintette-e az anyanyelvük irodalmából is vizsgázó kisebbségi diákokat, hogy az érettségi dolgozatok javítását idén más megyék pedagógusaira bízták, Király András nemmel válaszolt. Elmondta: az oktatási miniszter elfogadta, hogy nem lehet a magyar dolgozatok javítását sorshúzásos alapon olyan megyére bízni, ahol nincs magyartanár, így az erdélyi érettségi dolgozatok nem kerültek a Kárpátokon túlra.

A romániai érettségin 2011 óta a vizsgatermekben a felügyelő tanárok mellett videokamerák is figyelik a diákokat, a pedagógusokat pedig fegyelmi és ügyészségi eljárásokkal próbálják eltántorítani a csalástól. A sikeresen vizsgázók aránya a korábban megszokott 80-90 százalékról az első két évben 45 százalékra esett vissza. Tavaly már csaknem 61 százalék volt a sikeres vizsgát tévők aránya úgy, hogy a középiskolai végzősök jelentős része már nem is jelentkezett érettségire.

A mostani 106 ezer sikeres érettségiző közül 100 ezer idei végzős. A korábbi években 350 ezer középiskolai végzősnek nem sikerült leérettségiznie Romániában, közülük idén 22 ezren újra próbálkoztak, de csak minden negyedik járt sikerrel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: