2014-05-23 18:44:49• hírek • Kocsis Zoltán

Javult a levegő minősége az elmúlt években Szatmáron

Komoly mértékben javult Szatmárnémeti levegőjének minősége az elmúlt években - erre enged következtetni a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei által tavaly elvégzett manuális mérések eredménye. Az ügynökségnek ugyanakkor komoly fejtörést okoz, hogy nincs pénze megjavítani az elektronikus mérőállomásokat.

A Környezetvédelmi Ügynökség 2008 óta végez mennyiségi, minőségi és ismételt méréseket Szatmárnémetiben és Szatmár megyében annak érdekében, hogy figyelemmel tudják követni a levegő minőségét és szükség esetén be tudjanak avatkozni. A jó hír, hogy az elmúlt öt évben egyszer sem kellett bevezetni semmilyen korlátozást vagy szabályozást. Rossz hír viszont, hogy mind a Ioan Slavici Főgimnázium udvarán, mind pedig a Nagykárolyban, a Szamos utcán felállított elektronikus mérőállomás meghibásodott, az ügynökségnek pedig nincs pénze a javításukra.

Amíg azonban működőképesek voltak, azt mutatták, hogy a mért komponensek - kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szénmonoxid, ózon, szálló por - közül egyik sem lépte át tavaly a 2011-ben elfogadott törvény szabta értékeket. A legnagyobb gondot a szálló por okozza, ám a tavaly mért legmagasabb érték, a 24,19 mikrogramm/köbméter is alaposan elmarad a törvényileg megszabott 45 mikrogramm/köbméter értéktől. Jelentősen csökkent az ipar és a közúti közlekedés okozta por mennyisége, gondot okoz viszont a háztartások fűtése és a növényi eredetű hulladékok nem megfelelő tárolása, kezelése során keletkezett por.

A szatmáriak már megszokhatták, hogy a Közigazgatási Palota elektronikus kijelzőjén fel volt tüntetve a levegő minősége is. Ezt hatos skálán mérik, ahol az 1 a kitűnőt, a 6 a nagyon rosszat jelenti. Tartozik hozzá egy színkód is, amelyben a zöld a pozitív, a piros a negatív véglet, a sárga pedig a köztes állapot. Amióta viszont az elektronikus mérőállomás meghibásodott, azóta a kijelzőről is eltűntek az értékek.

Az ügynökség munkatársai az elmúlt évben 11.400 manuális mérést is végeztek elsősorban a forgalmasabb városrészekben: a Burgya-sarkon, a Mátészalkai (Magnoliei) vagy éppen a Soimoseni utcán. Ezek során elsősorban a levegőben található ammóniák, nitrogén-oxid és mérgező anyagok szintjét mérik.

Az ily módon regisztált anyagok is biztatóak. Az 556 ammónia-elemzésből mindössze 4 lépte túl a törvényi határt szemben a 2012-ben regisztált 17 alkalommal. A nitrogén-dioxid koncentrációját 921-szer mérték és 36 alkalommal regisztáltak magasabb értéket - ez szintén kevesebb, mint 2012-ben volt. A talaj közelében keletkező troposzférikus ózon mennyisége pedig 27-szer lépte túl a megengedettet.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közleményének következtetése szerint a javuló adatok elsősorban a zöldövezetek mennyiségének növekedésére és a körforgalmak kialakítására vezethetőek vissza. Utóbbiak kétszeresen is kedvező hatást fejtenek ki. Egyrészt kialakításukkal nő a zöldövezetek mennyisége, másrészt azonban - és ez jóval fontosabb - hozzájárulnak a közúti forgalom akadálymentesítéséhez, felgyorsításához. Ezzel pedig a kibocsátott füst és egyéb anyagok mennyiségének csökkentéséhez.

Az ügynökség emlékeztet viszont, hogy az európai uniós szabályozás szerint minden egyes önkormányzat belterületén fejenként 26 négyzetméter zöldövezetnek kell lennie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: