2015-10-20 14:22:20• hírek • Szatmár.ro

Javában zajlik a reptér bővítése és felújítása - csak az időjárás okozhat gondot

Kedden sajtótájékoztatón beszélt a Szatmár Megyei Tanács elnöke a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér felújításáról, az előzményekről és a munkálatok most zajló szakaszáról. Az EU-s alapokból támogatott 66 millió lejes befektetés menti meg a bezárástól a szatmári légi kikötőt, sőt, újabb járatokat csábíthat ide.

Sok lobbizást, előszobázást és egyeztetést követően sikerült kiharcolni, hogy a repülőterek felújítására szánt EU-s pénzekből a Szatmárnémeti mellett található légi kikötő is kapjon. Az Európai Unió ugyanis komoly feltételek alapján hagyja jóvá az ilyen munkálatokat, miután más országban már megjárta. Spanyolországban ugyanis EU-s alapokból két olyan regionális repülőteret is felújítottak, amelyek a mai napig nem működnek.

Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke beszélt a Nagybányával folytatott versenyről is, hiszen mindkét reptér pályázott a felújításra. "A Nagybányai repülőtér léte fontos a szatmáriak számára is. A működésben nem ellenfelek vagyunk, hanem kiegészítjük egymást" - mondta.

A munkálatok során felújítják a 2500 méter hosszúságú kifutópályát, megújítják annak kanalizálását, kicserélik a megrepedezett, elhasználódott betonlapokat és új aszfaltréteget - kopóréteget - öntenek. Kibővítik az utasok fogadására alkalmas részt is: összesen 200 le- és 200 felszálló utast tud egyszerre fogadni a repülőtér.

A felújítási munkálatok gyakorlatilag megmentik a repülőteret - mondta el Stef -, ugyanis ha erre nem került volna sor, akkor a reptér már nem felelt volna meg a működtetéshez szükséges minimális elvárásoknak.

Jelen pillanatban egyébként Szatmárnémetiben csak romániai járatok állnak meg - pontosabban a Bukarestbe tartó és onnan jövő járat használja, illetve szatmári székhelyű cégekhez érkeznek vendégek különrepülőkkel.

Stef szerint a felújítás új járatokat is vonzhat Szatmárnémetibe. "Három évvel ezelőtt itt jártak a Wizzair és a Ryanair képviselői is. Megvizsgálták a körülményeket és negatívumként a reptér kis befogadóképességét és a kifutópálya rossz állapotát említették. Pont ezeken változtatunk most. Akkor arról beszéltünk, hogy a megye lakosai valószínűleg az Olaszországba, Németországba és Franciaországba tartó járatokat részesítenék leginkább előnyben. A légitársaságok szerint egy Spanyolországba tartó járatot is megérne kipróbálni" - mondta a tanácselnök.

A munkálatok tehát javában zajlanak a reptéren, csak az időjárás okozhat némi gondot a felújítás befejezését illetően. Az EU-s támogatást december 31-ig kell felhasználni, s amennyiben az időjárás kedvező lesz, ez sikerülni is fog. "Ha nem fejezzük be addig a munkát, akkor a Szatmár Megyei Tanács költségvetéséből különítünk el egy összeget a fennmaradó kiadásokra" - mondta Adrian Stef.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: