2019-07-03 08:10:14• hírek • Bede Emőke

Javában zajlik a parlagfű-mentesítés Szatmár megyében

Az allergiások életét megkeserítő pollenek közül kiemelkedik a parlagfű virágpora, mely többnyire augusztus közepétől indul el „hódító útjára”, de a növény elleni védekezés első hullámának már hetekkel korábban el kell indulnia.

Annál is inkább, mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok.


De nem csak a civilek, hanem a közintézmények is tehetnek azért, hogy a parlagfű ne tudjon teljes erőbedobással lecsapni augusztusban. Ennek megfelelően a fennhatósága alá tartozó útszakaszokon a Szatmár Megyei Tanács is elindította a kaszálási munkálatokat, mi több, lassan vége is az első hullámnak. Mint legfrissebb közleményükben írják, az irtás során az utak mentén és a vízelvezető árkokban, összesen kb. 454 ezer négyzetméteren kaszálták (a pontos helyszínekről ide kattintva lehet tájékozódni.) Mint a megyei tanács közli, az irtási munkálatokat a szezon végéig folyamatosan ismételni fogják, hogy meggátolják a növény elszaporodását.


Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője korábban a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, Romániában korábban nem volt gyakori gyom a parlagfű, elsőként az ország nyugati részén, a határ menti megyékben jelent meg, így Szatmár megye erre érzékeny lakói is megismerkedhettek a parlagfű okozta allergiás tünetekkel. Békéssy szerint megyénkben a legnagyobb gondot Nagykároly környékén okozza a virágpor, azonban az utóbbi időben az Avasban is egyre elterjedtebb a növény, mely úgy szaporodik, mintha ültetnék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: