2019-06-30 07:53:33• hírek • Bede Emőke

Javában zajlik a baleset-megelőzési akció: terepen az összes radar

Pénteken nagyszabású prevenciós akciót indított a Román Rendőrség: három napon át minden létező sebességmérő eszközzel kint lesznek az utakon, hogy lencsevégre kapják és szankcionálják mindazokat, akik felelőtlenül nagy sebességgel hajtják a motorháztető alatt megbúvó lovakat.

A megmozduláshoz természetesen a Szatmár megyei rendőrök is csatlakoznak, akik nem csak a radarokat viszik ki terepre, hanem harcba állítják az igazi nehézfegyverzetet, azaz a TruCam radarpisztolyt is. Az LTI 20/20 TruCam HD minőségben rögzítő kamerával felszerelt radarpisztoly akár 1200 méterről is be tudja mérni a gyorshajtókat, rögzíti a rendszámot és az autó modelljét, mi több, a sofőr arcvonásait is, de a beépített GPS-nek köszönhetően a drága fénykép elkészültének helyét is azonnal menti. A sebességmérést a készülék lézeresen oldja meg, és mindehhez alig 0,33 másodpercre van szüksége. Azaz sokkal kevesebb idő alatt méri be a gyorshajtókat, minthogy azok reagálhatnának a radarra figyelmeztető detektorok jelzésére.
 

A sebességmérő felszerelések mellett természetesen az alkoholszondát és a kábítószeres gyorstesztet sem felejtették az irodában a rendőrök, hiszen a balesetekért nem csak a gyorshajtás tehető felelőssé, hanem a részegség és a kontrollálhatatlan drogmámor is. Ezek működését mutatta be szombat délután a sajtó képviselőinek is a rendőrség egy valós közúti ellenőrzés során. Mihai Pasolea, a közlekedésrendészeti osztály munkatársa a TruCam kamerával mérte a Szatmárnémeti bejáratánál érkező autósok sebességét, és bizony voltak olyanok, akik belefutottak a szuperradarba. A hétvége teljes mérlegéről hétfőn közöljük az összesítést is.





A rendőrség szerint az év első öt hónapjában történt súlyos balesetek 17 százalékát a túlzott sebesség idézte elő. Ez a balesetek harmadik leggyakoribb oka, januártól májusig 470 baleset történt emiatt, ezek 118 halálos áldozatot követeltek, 499-en pedig súlyosan megsérültek  – derül még ki a rendőrség pénteki közleményéből. A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint az év első öt hónapjában a túlzott sebesség 11 közúti balesetet okozott megyénkben. Szerencsére eddig emberéletet nálunk nem követelt a gyorshajtás, ám ketten súlyos, tizenhárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek ezen incidensek során. Öröm az ürömben, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához képest a számok csökkenő tendenciát mutatnak, példának okáért 2018 első öt hónapjában hárman vesztették életüket a száguldás nyomán bekövetkező balesetekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: