2008-01-29 13:59:05• hírek • Anna Szelényi

Munkahelyi konfliktus

Hogyan oldjuk meg munkahelyi konfliktusainkat?

Kevés azon egyének száma, akik egyedül dolgoznak, és mérsékelt kapcsolatban állnak a többiekkel: kollégák, kliensek, szállítók, stb. Az emberek többsége csapatban dolgozik, és ahol létezik interakció, ott néha konfliktusok is születnek.

Bemutatunk 4 lehetséges konfliktus-helyzetet és ezek megoldásának eszközeit:

- Téged előléptettek, a kollégádat nem, pedig biztos volt benne, hogy őt illeti majd az előléptetés. Akármennyire is evidens, hogy megérdemelted, ő nem fogja megérteni ezt a dolgot. Ebben az esetben a legjobb dolog, amit megtehetsz, az a nyílt beszélgetés kezdeményezése, főleg ha te lettél a főnöke. Jó, ha tudatod vele, hogy értékeled kvalitásait és, hogy fontos szerepet tölt be a csapatban.
Ugyanakkor meg kell tudnod, mi motiválja őt igazán egy munka elvégzésekor és ilyen típusú feladatok felé irányítsd. Például, ha tudatában vagy, hogy szeret csapatban dolgozni, ajánlj neki egy projektet, amelyet a többiekkel együtt kell véghezvinnie. Nagyon fontos, hogy elérd, hogy alapszemélynek érezze magát a csapatban. Több mint valószínű, hogy őszinteséged és integritásod, idővel megnyerik.

- Őt léptették elő, és téged, nem, habár biztos voltál benne, hogy tiéd lesz az új állás. Most a helyzet megváltozik, mivel te vagy az, aki haragszik, és aki nem tudja elviselni az előléptetett kollégát, és néha még az is eszedbe jut, hogy gátold munkájában. Az adott helyzetben, a legjobban tennéd, ha saját képességeidre koncentrálnál, ám nem kell figyelmen kívül hagynod a kollegádét sem. Akármennyire is úgy érzed, hogy nem tudod elviselni, gondolj arra, hogy minden embernek vannak jó oldalai is. Tegyél egy kis erőfeszítést és próbáld ezeket észrevenni, legalábbis, míg elmúlik haragod. Talán még arra is rájössz, hogy a legjobb döntés történt az ő előléptetésével, és majd eljön a te időd is. Végezd a munkád ugyanazzal az örömmel, mosolyogj, koncentrálj a jó dolgokra. Észreveszed majd, mennyi jó dolog található körülötted.

- Versengés a főnök előtt. Egy ilyen helyzetnek nem kellene konfliktust szülnie, mivel a versengés az eredmények optimizálásához vezet. Minden bizonnyal mindketten úgy érzitek, hogy jobbak vagytok, mint a másik, de mégis a másik kollégát jobban megdicsérik, vagy jobban díjazzák ötleteit. Mindkettőtöknek megvan a maga igaza, és addig a percig, míg a főnök pártatlan, nektek is meg kell győződnötök erről a dologról. De ha a helyzet másképp áll, akkor talán jobban teszed, ha a saját munkádra koncentrálsz, ha megtalálod az a benne rejlő örömöket, és ha a helyzet úgy hozza, talán új horizontok felé fordulhatsz. Nem mindenki a munkája miatt hagyja ott az állását, hanem sokkal inkább a főnök miatt. Talán számodra is, itt az ideje.

- Ellentétes gondolatok. Mindkettőtök a saját igaza mellett harcol, és nem engedtek a 48-ból. A konfliktus egyre jobban elmérgesedik. Mit lehet ilyenkor tenni? Első lépésben, el kellene kezdjetek normálisan, felnőtt emberek módjára beszélgetni. Ha ez nem lehetséges, de létezik egy harmadik személy, akiben megbízol, akkor az betölthetné a közvetítő szerepét. A megoldás nem várat magára, ha a megfelelő emberhez fordulsz segítségért. Ne felejts el kompromisszumokat kötni, mert csak abban az esetben nyerhettek mindketten, ha sikerül megegyeznetek. Ha érdeklődsz saját és kollégáid jóléte iránt, akkor mindenképp akarnod kell megoldani a lehető legjobb módon a konfliktust.

Minden bizonnyal rengeteg helyzet van még, amely konfliktust eredményez, ám minden konfliktusból van kiút. A lényeg abban rejlik, hogy képesek legyünk felülemelkedni sérelmeinken és megtalálni a legjobb megoldást.

Szelényi Anna
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: