2013-07-15 16:51:13• hírek • Szatmár.ro

Játék: szabály és szabadság - 18. Minimum Party

Július 31 és augusztus 11 között tizennyolcadik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén kilenc műhellyel indul a főleg diákokat, de a művészetek iránt érdeklődő bármely korosztály képviselőit is alkotómunkára váró természetművészeti tábor.

A tervezett alkotóműhelyek: természetművészet - vizuális művészet (vezetője Erőss István Budapestről), fotóriport-készítés - fotó műhely (Szebeni-Szabó Róbert budapesti fotóriporter), mozgásszínház butoh alapokon - táncműhely (vezetője Szabó Ildikó Ágnes Budapestről), kettős játékok - filmes műhely (vezetője Fogarasi Gergely Budapestről és Schneider Tibor Kolozsvárról), ütőhangszeres foglalkozás - zeneműhely (vezetője Hána László Marosvásárhelyről), kísérleti-színház műhely (vezetője Szabó Attila Miskolcról), íróműhely (vezetője Juhász Kristóf Budapestről), filozófia műhely (vezetője Pálfalusi Zsolt Budapestről) és kézműves műhely (vezetője Végh Éva és Czirják Szilárd Kolozsvárról).

A tábor tematikája idén: Játék: szabály és szabadság. A játék önmagában is ellentmondásos: egyrészt szigorú szabályai vannak, másrészt maga a szabadság. A szabályok megléte biztosítja a játékosok esélyegyenlőségét, másrészt a játék teret enged az alkotókészség, a képzelőerő számára, és ezáltal izgalmassá teszi azt a tevékenységet, amelyet önmagáért végzünk, melynek saját belső örömforrása van. Huizinga szerint a kultúra a játékból keletkezik: kezdetben játsszák a kultúrát. És ha már ezt teszi az emberiség az idők kezdete óta, akkor mi is megtehetjük ezen a nyáron a Kászonban. A tábori tematikát a délutánonként és esténként sorra kerülő szakmai fórumos előadásokon elméleti síkon, vetítéssel egybekötött előadásokon és beszélgetéseken is megközelítjük.

Az alkotói műhelyekben folyó közös tevékenység kisebb közösségeket alakít, itt szakmabeliek és művészetkedvelők egyaránt betekinthetnek egymás ötleteinek megszületésébe és kivitelezésébe. Ily módon tanúi lehetünk a közös kritikai szűrőn átmenő munkák létrehozásának. A közös alkotás, a résztvevők közötti ismerkedés, kapcsolat, párbeszéd és (nem utolsósorban) kikapcsolódás hozza létre azt a valóban nem hétköznapi közösségi élményt, ami a Minimum Party alkotótábort egyedivé teszi az erdélyi, sőt az európai rendezvények palettáján.

18. Minimum Party

A műhelyleírások és a tábor részletes meghirdetése a www.minimumparty.org honlapon található, ahol a bejelentkezésre is lehetőség van.

Az idei tábor támogatói: a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), Communitas Alapítvány (Kolozsvár). Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala és a Kazun Kulturális Egyesület.

A szervezők minden alkotni vágyó résztvevőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: