2006-06-29 14:26:47• hírek • Noemi Brigitta Boros

Macskajaj a Pinceklubban

 Emil Kusturica kultuszfilmmé vált alkotását, a Macskajaj-t vetítik ma a pinceklubban.

 Június 29-én, azaz ma 18 órai kezdettel filmvetítésre kerül sor az RMDSZ pinceklubban, a Mihai Viteazul utca 10 szám alatt. A filmvetítés során bemutatásra kerül az Emil Kusturica által rendezett - 1998-ban készült - Macskajaj című film.

Röviden a film sztorijából: Matko tizenhét éves fiával, Zaréval valahol a Duna partján él, békés csempészkedéssel keresve kenyerét. Éppen nem jött össze az üzlet, és tartozik a helyi főnöknek, Dadannak, aki szívén viseli eladósorban lévő húga, Afrodita sorsát. A báty és az apa megállapodik: össze kell házasítani Afroditát és Zarét. Csakhogy egyiküknek sincs ínyére az érdekházasság.

Kusturica Szerbiájának cigányai valahol a Duna mentén élik hétköznapjaikat: kocsmáznak, strandolnak, kártyáznak, szerelmeskednek és haldokolnak, esznek, isznak, kábítószereznek (már akik megtehetik), de legfőképpen az "össznépi nagy átverősdi" című társasjátékot játsszák. Úgy tetszik, itt csak az boldogul, aki át tudja ejteni a másikat, ki tudja használni balekságát. Élnek itt kisstílű szélhámosok (mint a történet egyik főhőse, Matko), akik azt hiszik magukról, ők a nagymenők; vannak nagy maffiózók (mint Dadan), akik kitűnően értenek ahhoz, hogyan kell egyetlen akció közben háromszor is átverni az "üzlettársat". S persze léteznek egészen nagy halak is: például az öreg Grga, aki - ha igaz a meséje - még az olasz maffia köreiben is megfordult. Mindenki teszi a dolgát: Matko egy orosz hajó kikötését várja, ahonnan majd jóféle csempészárura tehet szert (mosógépre, számítógépre, matrjoska babára, olajként árulható festett vízre); Dadan limuzinozik; Grga hórihorgas fia menyasszonyt keres egyre reménytelenebbül; az öreg kocsmárosné azon fáradozik, hogy valami igazi nagy attrakcióval tegye menőbbé intézményét; leányunokája, Ida és Zare (Matko fia) jobbára egymással vannak elfoglalva; no és ki ne felejtsem: a fehér kandúr a fekete macskát környékezi.

Aki kíváncsi a kultuszfilmre, az nézze meg ma délután 6-tól a pinceklubban! A belépés díjtalan!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: