2019-02-21 10:59:36• hírek • Szatmár.ro

Járványhelyzet: változott a légúti megbetegedések aránya, aggodalomra azonban még akadhat okunk

Az elmúlt hetek rettegett járványa február végére talán itt hagy minket. Csökkenőben az influenzás fertőzések száma Szatmár megyében.

Míg az őszt elég jól megúsztuk, a tél nem volt olyan felhőtlen a légúti megbetegedések szempontjából. A decemberi és januári fagyok sem javítottak a helyzeten. Országosan mindeddig 142 ember halálozott el a influenza miatt, az utóbbi két szerencsétlen kimenetelű eset egy 18 éves prahovai fiú és egy 60 éves argesi nő. Mint ahogyan az előző halálesetek többségében is, most is kikejenthető: nem csupán a ragályos kór miatt hunytak el az érintettek. Más egészségügyi problémáik is voltak és védőoltást sem kaptak – írja az agerpres.ro.

 

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) fertőző betegségek megfigyelésével és ellenőrzésével foglalkozó központja közleményében Szatmár megyére csökkenő tendenciát jelzett, ami a járvány lefolyását illeti. Január 28 és február 3-a között tetőzött az influenzások száma 25 megbetegedéssel, ezt követően 19-et, majd 11-et jelentettek a házirovosok a központnak. Szerencsésnek mondhatóak a 65 év felettiek. Úgy látszik, vigyáznak magukra. Őket érintette a legkevésbé a kellemetlen tünetegyüttes.

 

A felsőlégúti kórokozók ettől függetlenül sem álltak parkolópályára, még sokan küzdenek köhögéssel és tüsszentéssel. Legtöbb 512-en estek le a lábukról egy hét alatt, február 4-10. között. Meglepően sok csecsemő esett áldozatául a makacs hülésnek, a csúcs időszakban 63 alkalommal jeleztek a családorvosok 0-1 éves beteget.

 

A tüdőgyulladásosok sincsenek annyian, mint az előző időszakban. Január 21. és február 3. között tetőzött 371, illetve 383 fővel. Február 11-17. között már csak 233-an gyengélkedtek emiatt. Különösen kockázatos a fertőződés, életveszélyes szövődményekkel is járhat. Az egy évnél fiatalabbakat sajnos, ez a gyulladás sem kerülte ki, hetente legtöbb 47-48 esetet jegyeztek.

 

Megelőzés érdekében alkalmazza a következő tanácsokat:

 

  • A rendszeres kézmosás az egyik legalapvetőbb védekezési módszer mindennemű fertőzés ellen.
  • Tömegközlekedési eszközön kapaszkodáshoz viseljen kesztyűt. A különböző felületeken, kilincseken, kapaszkodókon, stb. megtelepedett kórokozók odakerülésük után akár 12 órán keresztül fertőzőek.
  • A zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan mossa meg, minimum 10 másodpercig folyó víz alá tartva.
  • Amennyiben lehetséges, kerülje a tömeget. Ha elkerülhetetlen, takarja az orrát és a száját  egészségügyi maszkkal vagy sállal.
  • Fogyasszon rendszeresen C-Vitamint és gondoskodjon a megfelelő folyadékbevitelről, valamint a kiegyensúlyozott, változatos étkezésről.
  • Pihenjen eleget! A napi 7-8 órányi egybefüggő alvás erősíti immunrendszerét.

 

Bármilyen, légúti megbetegedésre okot adó tünettel forduljon háziorvosához! Előzze meg a bajt időben!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: