2010-04-27 09:20:28• hírek • MTI/AFP/PAP/AP/Reuters

Jaroslaw Kaczynski átvenné testvére helyét

Jaroslaw Kaczynski, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) jelöltjeként indul a június 20-án esedékes lengyel elnökválasztáson - jelentette a lengyel média.

Az április 10-én repülőgép-szerencsétlenségben meghalt államfő, Lech Kaczynski ikertestvére a Pis honlapján megerősítette indulási szándékát. "Lengyelország mindannyiunk számára nagy felelősség. Ez megköveteli, hogy túltegyem magam a fájdalmon, és személyes tragédiám ellenére végrehajtsam feladatomat. Megpályázom a Lengyel Köztársaság elnöki tisztét" - szögezte le nyilatkozatában a 60 éves politikus.    

Az elnökválasztáson jelenleg a legtöbb esélye a győzelemre a kormányon lévő Polgári Platform (PO) jelöltjének, az 57 éves Bronislaw Komorowskinak van, aki a parlament elnökeként az ügyvezetői államfői teendőket is ellátja.

Lech Kaczynski feleségével és több mint 90 fős kíséretével április 10-én vesztette életét, amikor az államfő lengyel politikai, katonai és egyházi vezetőket szállító Tu-154-es gépe a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant. A küldöttség a szovjet belügyi titkosrendőrség által 1940-ben kivégzett lengyelek emlékét megörökítő katinyi (Katyn) emlékhelyre tartott.
Jaroslaw Kaczynski 2006-2007-ben lengyel kormányfő volt. Pártja 2007-ben elveszítette a választásokat a pragmatikus liberálisnak tartott, Donald Tusk vezette Polgári Platformmal szemben.

A PiS a jobboldali kormánykoalíció vezető pártjaként szembehelyezkedett a lengyel politikai és üzleti elittel, feszült viszonyba került az Európai Unióval, valamint Németországgal és Oroszországgal.


Lengelország új elnöke is Kaczynski lesz?
Lengyelország új elnöke is Kaczynski lesz?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: